Lavrov: Moskva poštuje privrženost srpskog naroda istorijskim prijateljima | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Lavrov: Moskva poštuje privrženost srpskog naroda istorijskim prijateljima

Izvor: RTRS | Datum:28.03.2022.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Moskva zna kakav se pritisak vrši na Srbiju da uvede sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize, te da duboko poštuje srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i istorijskim prijateljima.


 

- Duboko uvažavamo srpski narod, srpsku kulturu, istoriju, njihovu privrženost tradicionalnim prijateljima i sigurni smo da će oni nastaviti sa pametnim izborom u ovoj situaciji - rekao je Lavrov.

On je podsjetio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić više govorio puta o toj temi i istakao da Srbija ima svoje interese.

- Vidimo na Balkanu pokušaj SAD da nametnu svoju hegemoniju - rekao je Lavrov u obraćanju za srpske medije.

On je rekao da ne može da odgovara na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo, dodajući da su Srbi i Rusi bratski narodi, objedinjuje ih zajednička istorija i pobjede protiv zajedničkog neprijatelja.

- Vidimo koliko su ta osjećanja ukorijenjena u duši srpskog naroda i njegovog istorijskog sjećanja - rekao je Lavrov.

On je istakao da Rusija nikad ništa ne nameće silom kao što to čini Zapad putem ekonomskih i drugih ucjena.

- To nije pristojno, tako se ne treba ponašati ni u društvu, a ni na međunarodnoj sceni kad svima pokušavaju da zavrću ruke - ocijenio je Lavrov.

On je rekao da se uvijek naći povod jer je cilj da se obuzdava Rusija na strateškom planu, a jedino što je zapanjujuće u ovoj etapi je "eksplozija pećinske rusofobije koju lideri zapadnih država aktivno podstiču".

- U Evropi se već dešavalo nešto slično i znamo kako se to završilo. Neman ikave izolacije Rusije. O njoj govore oni koji su se mentalno pomirili sa diktaturom Zapada. Pokušaj da se uguše druge civilizacije je ćorsokak, ta orijentacija je osuđena na propast - rekao je Lavrov.

On je naveo da Rusija ima ogroman broj partnera u azijsko-pacifičkom regionu, Latinskoj Americi, te da ima dobre odnose sa nizom međunarodnih organizacija.

- U strateški najvažnijem regionu, imam u vidu Evroaziju, formirane su i uspješno rade, uz učešće Rusije, organizacije poput Šangajske organizacije za saradnju. Sa Kinom imamo najbolju saradnju u istoriji, razvijamo saradnju s Indijom, zemljama Latinske Amerike - naveo je Lavrov.

On je istakao da Zapad pokušava da vrši izolaciju Ruske Federacije time što predočava aritmetičke rezultate glasanja u UN.

- Znamo kakvim su ucjenama izložene te zemlje. Za nas to znači samo jedno, da se SAD same plaše izolacije. Ako su već toliko uvjerene u svoje vrijednosti, onda neka svoje pozicije iznesu i puste druge zemlje da naprave svoj izbor. Neka biraju slobodno, bez ikakvog pritiska - rekao je Lavrov.

On je naveo da su SAD pokorile čitavu Evropu i da rukovode i EU i NATO, koristeći njegovu infrastrukturu u interesu jačanja vojno-političkih pozicija.

- Vidimo kako se ponaša taj savez NATO i EU prema drugim državama, to je čista autokratija - istakao je Lavrov.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: