Lavrov: Postoji realna opasnost od trećeg svjetskog rata | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Lavrov: Postoji realna opasnost od trećeg svjetskog rata

Izvor: RTRS | Datum:26.04.2022.

Postoji realna opasnost od početka trećeg svjetskog rata, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


 
 

 Opasnost je ozbiljna, realna je, ne može se potcijeniti - rekao je Lavrov.

Upoređujući trenutnu situaciju sa periodom kubanske krize, on je primijetio da je "u to vrijeme bilo malo pisanih pravila", ali da su pravila ponašanja bila sasvim jasna - u Moskvi je bilo jasno kako se Vašington ponaša, a Vašingtonu kako se Moskva ponaša.

- Sada je takođe, generalno, ostalo malo pravila - rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, tokom kubanske krize "postojao je kanal komunikacije kojem su vjerovali lideri SSRR-a i SAD".

- Sada nema takvog kanala i niko ne pokušava da ga stvori. Odvojeni stidljivi pokušaji koji su učinjeni u ranoj fazi nisu dali mnogo rezultata. Suprotno našim upozorenjima, upumpavali su oružje u Ukrajinu, na svaki način podstakli njenu rusofobičnu suštinu, suštinu režima koji je uspostavljen pod Porošenkom i koji se jača pod Zelenskim - rekao je Lavrov.

Istakao je da ne bi volio da se ovi rizici vještački naduvaju u situaciji kada su rizici veoma značajni, ali je dodao da "ima mnogo onih koji ih žele".

Govoreći o tome šta je Moskva spremna da uradi kako bi spriječila izbijanje trećeg svjetskog rata, Lavrov je rekao da "Rusija već mnogo godina radi mnogo toga".

- Tokom Trampove administracije zalagali smo se na najvišim nivoima u Moskvi i Vašingtonu da ponovo potvrdimo izjavu Gorbačova i Regana iz 1987. da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da nikada ne bi trebalo da bude slobodan. Pozivali smo Trampov tim da obnovi tu izjavu koja je veoma važna za naše narode, ali i za cijeli svijet. Nažalost, nismo uspjeli da ubijedimo naše kolege u neophodnost takvog koraka, ali smo se vrlo brzo dogovorili sa Bajdenovom administracijom, a u junu prošle godine tokom na samitu u Ženevi naši predsjednici su dali takvu izjavu - rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

On je takođe podsjetio da je pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN dalo sličnu izjavu na najvišem nivou.

- I to je naša principijelna pozicija, od toga polazimo - zaključio je Lavrov.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: