Lavrov: Mi se ne igramo pojmom ''nuklearni rat'' | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Lavrov: Mi se ne igramo pojmom ''nuklearni rat''

Izvor: RTRS | Datum:30.04.2022.

Rusija ne smatra da se nalazi u ratu sa NATO, takav razvoj događaja bi povćao rizike od nuklearnog sukoba, što ne smijemo dozvoliti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.


 

- Na žalost, osjećaj je kao da NATO smatra da vodi rat protiv Rusije. NATO, SAD, evropski lideri, mnogo njih, uključujući lidere Velike Britanije, SAD, Poljske, Francuske, Njemačke i, naravno, šef evropske diplomatije Žozep Borelj – svi oni javno govore da predsjednik Rusije Vladimir Putin mora da izgubi, da Rusija mora biti pobijeđena. Kad neko koristi takve termine, moje mišljenje je da onda oni smatraju da vode rat protiv onoga ko bi trebalo da ga izgubi - naglasio je ruski šef diplomatije.

Lavrov je takođe naglasio i da Rusija nikome ne prijeti nuklearnim ratom, već da razgovore o tome pokreću zapadne zemlje.

- Ne igra se Rusija riječima "nuklearni rat". Da li se sjećate kada je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski još u januaru rekao da je Ukrajina napravila grešku kada je odbacila svoj nuklearni status. Tada je on rekao i da bi Ukrajina trebalo da razmisli da uvede nuklearno oružje. Nedavno je i poljski premijer izjavio da će Varšava pozdraviti odluku da se na njenoj teritoriji razmjesti nuklearno naoružanje, odnosno premještanje američkih bojevih glava iz Njemačke u Poljsku. Mi se nikada ne igramo sa takvim opasnim pojmovima. Nikada. Mi moramo da budemo doslijedni zajedničkoj izjavi "nuklearne petorke" da atomski rat ne sme da bude pokrenut. Međutim, Zapad bi trebalo da obuzda sve te poljske i ukrajinske činovnike koji ne vide opasnost u tim izjavama - naglasio je Lavrov.

"Operacija u Ukrajini će biti završena kad se ispune svi ciljevi"

Specijalna operacija Rusije u Ukrajini biće završena čim budu ispunjeni svi zadati ciljevi, ponovio je Lavrov u intervjuu za televiziju "Al Arabija".

Takođe je rekao i da Rusija ne koristi plaćenike u Ukrajini.

- Sirijci imaju puno svojih problema, uvjeravam vas - rekao je on.

Naveo je i da bi pregovori Moskve i Kijeva mogli da budu daleko uspješniji da je Ukrajina dosljedna po pitanju svojih stavova.

- Kada bi ukrajinska strana bila fer po pitanju pregovora, kada bi poštovali te dogovore koje smo uspjeli da napravimo, mi bismo nešto i postigli na pregovorima. Zaglavili smo se zbog njihove nedosljednosti jer stalno hoće da se igraju rata. Koliko mogu da razumijem, imajući u vidu instrukcije Vašingtona, Londona i drugih prestonica, pregovori se neće ubrzati - istakao je Lavrov.

"Zapad jedva čeka da Rusija kapitulira zbog sankcija"

Zapad ne može da dočeka trenutak da Rusija zamoli za oproštaj i kapitulira zbog sankcija, izjavio je Lavrov.

Međutim, da bi neko povjerovao u to da će talas sankcija uspeti da nas zaustavi, da zovemo nekoga upomoć i da molimo za oproštaj, onda bi taj neko trebalo da bude loš u planiranju i da ništa ne zna ni o spoljnoj politici Moskve, ni kako da sarađuje sa Rusijom - zaključio je on.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: