Sijarto: Odbijanje antiruskih sankcija nije politička odluka | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Sijarto: Odbijanje antiruskih sankcija nije politička odluka

Izvor: RTRS | Datum:03.05.2022.

Budimpešta neće podržati sankcije koje bi onemogućile isporuku ruske nafte i gasa u Mađarsku, rekao je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.


 

Govoreći u Kazahstanu, Sijarto je rekao da isporuke ruske nafte preko naftovoda "Družba" predstavljaju oko 65 odsto potrebne nafte Mađarskoj i da ne postoje alternativni putevi snabdijevanja koji bi to mogli zamijeniti.

Sijarto je nakon razgovora u Nur Sultanu sa zamjenikom premijera Kazahstana Muhtarom Tleuberdijem naglasio da mađarsko odbijanje antiruskih sankcija na naftu i gas nije politička odluka, već je diktirano interesima zaštite energetske bezbjednosti zemlje.

- Glasali smo za svaki paket sankcija u EU, uprkos tome, uvijek smo suočeni sa nepravednim primjedbama iz Unije. Ovo nije politička odluka. Ovo je jasno pitanje energetske bezbjednosti naše zemlje - rekao je Sijarto novinarima nakon razgovora.

On je objasnio da se trenutno bez ruske nafte ne može garantovati nesmetano funkcionisanje mađarske privrede, te da 65 odsto nafte dolazi iz Rusije naftovodom "Družba".

- Nemamo drugog alternativnog puta koji bi mogao da nas snabdijeva potrebnom količinom nafte. Ne zanima nas šta misle o nama na Istoku ili Zapadu, jedno nam je važno - želimo da garantujemo snabdijevanje Mađarske energentima. To ne može biti ugroženo. Niko ne može da očekuje da će mađarski narod platiti cijenu sukoba u Ukrajini - poručio je ministar spoljnih poslova.

Jedan broj zapadnih zemalja uveo je nekoliko paketa sankcija protiv Ruske Federacije zbog situacije u Ukrajini, podsjeća agencija RIA "Novosti".

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a da su sankcije zadale ozbiljan udarac cijeloj svjetskoj ekonomiji. Prema njegovim riječima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi. Putin je, takođe, rekao da su SAD i EU faktički prekršile obaveze prema Rusiji, zamrznuvši njene devizne rezerve. On je dodao da aktuelna dešavanja povlače crtu pod globalnom dominacijom Zapada i u politici i u ekonomiji.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: