Matvijenko: Odgovor Moskve na potez Stokholma i Helsinkija biće srazmjeran | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Matvijenko: Odgovor Moskve na potez Stokholma i Helsinkija biće srazmjeran

Izvor: RTRS | Datum:19.05.2022.

Reakcija Rusije na ulazak Finske i Švedske u NATO biće srazmjerna prisustvu Alijanse na teritoriji te dvije zemlje, istakla je predsjednik ruskog Savjeta Federacije Valentina Matvijenko.


 

- Prije svega, u vojnom smislu, reakcija Rusije biće srazmjerna i adekvatna prisustvu NATO-a na teritoriji te dvije države, vrsti razmještenog naoružanja. Ali, uvjeravam da će bezbjednost Rusije biti bezuslovno obezbijeđena - istakla je Matvijenkova.

Ona je za "Izvestiju" naglasila da navedena odluka te dvije zemlje nije suverena, već je donesena pod pritiskom Zapada, u prvom redu SAD i NATO.

Ona je ocijenila da će se stupanje u NATO Finske i Švedske negativno odraziti na političku sitaciju u Evropi i neće pomoći njenoj stabilnosti.

Prema njenim riječima, ranije su Švedska i Finska pokazivale stvarnu neutralnost i svi su cijenili tu poziciju.

Matvijenko je ocijenila da su Švedska i Finska vrlo brzo donijele ovu odluku pod pritiskom i da o tako ozbiljnom pitanju nisu smatrali neophodnim sprovesti referendum na kojem bi se mogli izjasniti građani.

Ona smatra da odluka Švedske i Finske nije suverena i zbog toga što nije bilo razloga za to jer ih ništa nije ugrožavalo.

- Mene rastužuje to što takva odluka te dvije zemlje može dovesti do smanjenja obima naše saradnje - dodala je ona.

Matvijenkova je rekla da će šansa za obnavljanje dijaloga Rusije sa Zapadom biti poslije završene specijalne vojne operacije na Ukrajini, za koju ne sumnja da će biti završena uspješno.

- I, naravno, glavni cilj ove operacije je otklanjanje prijetnje bezbjednosti Rusije sa teritorije Ukrajine, koju je kolektivni Zapad pretvorio u odskočnu dasku za borbu protiv naše zemlje. Tada, a danas je već očigledno, svijet će biti drugačiji - navela je ona.

Matvijenkova je rekla da je Rusija, kao i ranije, otvorena za dijalog, ali na osnovu međunarodnog prava i uzajamnog uvažavanja, a ne po nečijim izmišljenim pravilima, prenosi TASS.

- Za dijalog koji će omogućiti da se obezbijedi jednaka, nedjeljiva i opšta bezbjednost na evropskom kontinentu - istakla je ona


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: