Lavrov: Neozbiljni zahtjevi Zelenskog Rusiji (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Lavrov: Neozbiljni zahtjevi Zelenskog Rusiji (VIDEO)

Izvor: RTRS | Datum:08.06.2022.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je da je izjava predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da je za pregovore sa Moskvom neophodno da Rusija povuče trupe na liniju od prije 24. februara predstavlja apsolutno neozbiljan pristup.


 

Lavrov je u Ankari, poslije razgovora sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, rekao da je ta izjava Zelenskog potpuno u suprotnosti sa inicijativama koje je 29. marta u Turskoj iznela i sama ukrajinska delegacija, prenosi RIA Novosti.

Govoreći o izgledima za sastanak predsjednika Rusije i Ukrajine, Lavrov je istakao da je neophodno prvo obnoviti rad ruskog i ukrajinskog pregovaračkog tima i dodao da je "lopta na strani Kijeva".

- Zelenski želi sastanak radi sastanka. Polazimo od toga da je prvo neophodno da pregovarački timovi nastave rad - lopta je na strani Ukrajinaca već skoro dva mjeseca - rekao je Lavrov.

Plodonosan sastanak s Lavrovom

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu saopštio je danas da je plan UN za otvaranje koridora za ponovno pokretanje ukrajinskog izvoza žitarica razuman i da zahtijeva više razgovora sa svim stranama kako bi se osiguralo da brodovi budu bezbjedni.

U obraćanju poslije razgovora u Ankari sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom, Čavušoglu rekao je da je njihov sastanak bio plodonosan, uključujući i opredjeljenje da se obnove pregovori između Moskve i Kijeva o mogućem prekidu vatre, prenosi Rojters.

Ruska strana je spremna za sastanak sa Ukrajinom uz posredovanje UN u Istanbulu, ali će taj sastanak pre biti simboličan nego što će stvarno riješiti pitanje žita, saopštio je Lavrov na konferenciji za novinare poslije razgovora sa turskim kolegom.

Ruski ministar spoljnih poslova je rekao da se nada da bi pitanja u vezi sa isporukama žita iz luka u Ukrajini mogla biti riješena, pod uslovom da Kijev deminira vode oko njih.

Lavrov je naglasio da je na Ukrajini da riješi problem isporuka žitarica deminiranjem svojih luka i da nije potrebna nikakva akcija sa ruske strane, jer je ona već preuzela neophodne obaveze.

- Svakog dana izjavljujemo da smo spremni da garantujemo bezbjednost brodova koji napuštaju ukrajinske luke i kreću ka Bosforskom zalivu, spremni smo da to uradimo u saradnji sa našim turskim kolegama - rekao je on poslije razgovora.

Lavrov je naveo i da je glavni problem to što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski “kategorički odbio“ da riješi problem miniranih luka.

- Ako su sada promijenili stav, onda s naše strane nema nikakvih komplikacija i možemo da vidimo kako da preliminarne sporazume o kojima smo razgovarali juče i danas pretvorimo u praksu", naglasio je Lavrov.

On je istakao da ruska “specijalna vojna operacija" u Ukrajini teče po planu i da će mirovni pregovori morati da se nastave, prije nastajanja bilo kakve mogućnosti za razgovore između ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Ruski ministar je poručio i da Moskva neće iskoristiti situaciju oko pošiljki žita u Crnom moru i oko njega da bi napredovala u svojoj “specijalnoj vojnoj operaciji“, sve dok Ukrajina pušta brodove da bezbjedno prolaze.

Lavrov je istakao da Moskva ceni napore Ankare da se otkloni blokada izvoza ukrajinskog žita i istakao da je Rusija spremna da sarađuje s Turskom radi rješavanja tog problema, navodi Rojters.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: