Sankcije Rusiji kao bumerang - zima će biti veliki test | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Sankcije Rusiji kao bumerang - zima će biti veliki test

Izvor: RTRS | Datum:29.07.2022.

Njemačka ima ozbiljne probleme usljed smanjenja isporuka ruskog gasa, zbog čega bi se cijeli ekonomski sistem mogao urušiti, a zemlja deindustrijalizovati, upozorava Mihael Krečmer, zvaničnik njemačke istočne pokrajine Saksonije za list Cajt.
 


Gas                                                                                                  Foto: RTRS


Tvrdi stav njemačke Vlade prema Rusiji zbog rata u Ukrajini pod sve većim je pritiskom domaće javnosti zabrinute zbog visokih cijena energenata i moguće nestašice gasa uoči zime, navode egencije.

Ankete pokazuju da sankcije Moskvi i dalje podržava veliki broj Nijemaca, ali polovina ispitanika smatra da one pogađaju Njemačku više nego Rusiju.

Polovina Nijemaca grije se na gas, a njega koristi i trećina industrije. Posljednjih godina, 50 odsto gasa u Njemačku je dolazilo iz Rusije.

Njemačka je u maju registrovala prvi spoljnotrgovinski deficit od 1991. godine zbog inflacije koja je dostigla oko osam odsto.

Sumnje u politiku njemačke Vlade prema ratu u Ukrajini posebno su izražene na bivšem komunističkom istoku zemlje, koji je više povezan sa Moskvom i koji bi ekonomski pad mogao teže pogoditi.

Zbog toga, Krečmer, čija savezna država ima četiri miliona stanovnika, poziva da se rat "zamrzne", a da Evropa traži mirovne pregovore.

To bi omogućilo snabdijevanje ključnim proizvodima, od fosilnih goriva do žita, te spriječilo ekonomski kolaps Njemačke i glad u Africi.

Kritičari uzvraćaju da bi se time dao legitimitet ruskim teritorijalnim uspjesima i omogućilo ruskoj vojsci da se pregrupiše.

Mediji ocjenjuju da će zima testirati podršku Nijemaca sankcijama protiv Rusije.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: