Nebenzja: Sjednica GS UN radi promovisanja narativa protiv Rusije | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Nebenzja: Sjednica GS UN radi promovisanja narativa protiv Rusije

Izvor: RTRS | Datum:11.10.2022.

Specijalna sjednica Generalne skupštine UN sazvana je da namjerno promoviše antiruski narativ, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri svjetskoj organizaciji Vasilij Nebenzja, govoreći na posebnoj sjednici posvećenoj ukrajinskoj krizi.
 


Vasilij Nebenzja (Foto: EPA-EFE/JASON SZENES, ilustracija)


Prema njegovim riječima, "nikada u istoriji svjetske organizacije nije bilo takvih razmjera cinizma, konfrontacije i izuzetno opasne polarizacije kao sada", prenio je Sputnjik.

- To je posebno evidentno na ovoj sjednici, čija politizacija proizilazi iz činjenice da je posebno stvorena kako bi promovisala narativ usmjeren protiv jedne države - Ruske Federacije - ocijenio je Nebenzja.

On je dodao da je Rusija uložila oštar protest u vezi sa kršenjima u odlučivanju o proceduri glasanja u Generalnoj skupštini UN o američkoj rezoluciji kojom se Moskva osuđuje za održavanje referenduma na oslobođenim teritorijama.

Stalni predstavnik Rusije pri UN nazvao je nečuvenom prevarom glasanje Generalne skupštine o javnom glasanju o zapadnoj rezoluciji koja ne priznaje referendume.

- Ovo je manipulacija bez presedana koja podriva autoritet Generalne skupštine i UN u cjelini. Naravno, pod ovim uslovima, nismo glasali. Izražavamo snažan protest protiv nedopustivog kršenja redosljeda sastanka - dodao je ruski diplomata.

On je istakao da ruskoj delegaciji nije data reč.

- A htjeli smo, prije svega, da kažemo da se nismo bunili protiv odluke predsjedavajućeg. Pitanje je bilo drugačije: mi nismo dali prijedlog koji je Albanija osporila, tako ste vi, gospodine predsjedavajući, lišili Rusiju, delegaciju autora prijedloga, mogućnosti da ga normalno predstavi i objasni njegovu logiku. Umjesto toga, to su umjesto nas uradili naši protivnici - istakao je Nebenzja.

On je dodao da Sjevernoatlantska alijansa već odavno kuje planove da pobijedi ili oslabi Rusiju i za tu svrhu je odabrala Ukrajinu.

- NATO-u, sa kojim smo se zapravo suočili u Ukrajini, isključivo je potrebna eskalacija sukoba kao korak ka svetom planu koji je godinama njegovan i pripreman: pobijediti ili barem oslabiti Rusiju - konstatovao je Nebenzja.

Nebenzja je dodao da Rusija poštuje izbor stanovnika samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti i poziva članove Generalne skupštine UN da učine isto.

- Od čijih ruku su zapravo ginuli i ginu civili na jugu i istoku Ukrajine dobro zna stanovništvo Donbasa, Zaporožja i Hersonske oblasti. Odatle nedvosmislen izbor u korist budućnosti sa Rusijom, koju namjeravamo da poštujemo i pozivamo da ga i vi poštujete - rekao je on.

Rusija je ranije predložila da se održi tajno glasanje o ovoj rezoluciji, ali se Albanija tome usprotivila i Generalna skupština UN je na kraju odobrila format javnog glasanja.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: