Putin najavljuje oštar odgovor 'Vagneru'; Prigožin: Nećemo se predati | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Putin najavljuje oštar odgovor 'Vagneru'; Prigožin: Nećemo se predati

Izvor: RTRS | Datum:24.06.2023.

Federalna služba bezbijednosti Rusije pokrenula je postupak protiv šefa privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina zbog navodne pobune, saopštio Nacionalni antiteroristički komitet Rusije.
 

14.05 - Zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev rekao je da je potrebno okupljanje oko ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi se spriječile nacionalne podijele.

- Okupljanje oko našeg predsjednika i vrhovnog komandanta Oružanih snaga od ključne je važnosti za očuvanje države i za poraz spoljnih i unutrašnjih neprijatelja koji pokušavaju da unište domovinu. Nacionalne pođele i izdaja dovešće do najveće tragedije i katastrofe - naveo je Medvedev, prenosi ruska novinska agencija TASS.

14.00 - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da se predsjednik Rusije Vladimir Putin nalazi u svojoj kancelariji u Kremlju gde radi, javlja RIA. Putin je ranije danas, komentarišući pobunu paravojne grupe "Vagner", rekao da je svako ko je podigao oružje protiv vojske izdajnik, dodavši da će preduzeti odlučne korake kako bi se stabilizovala situacija u Rostovu na Donu koja je trenutno teška, prenio je Rojters.

13.50 - Helikopteri ruske vojske danas su otvorili vatru na vojni konvoj paravojne grupe "Vagner" na auto-putu M4, u blizini Voronježa, javlja Rojters, pozivajući se na izjavu svedoka.

--------------------------------------------------------

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je da su svi koji su podigli oružje protiv vojske izdajnici i da će preduzeti odlučne akcije protiv njih.

- Rusija vodi najtežu borbu za svoju budućnost. Svaki sukob mora biti odbačen tokom specijalne operacije u Ukrajini, a svi koji učestvuju u pokušaju pobune biće kažnjeni pred zakonom i narodom - poručio je Putin.

Valerij Prigožin, koji se trenutno nalazi u Rostovu na Donu, odgovara da se niko neće predati.

Dodao je da Vagnerovci nemaju plan da se predaju, što je Putin tražio.

- Rusi ne žele više zemlju u kojoj su korupcija, laži, birokratija - rekao je Prigožin.

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je da su njegove snage spremne da uguše pobunu.

Predsjednici Kazahstana i Ruske Federacije Kasim Žomart Tokajev i Vladimir Putin razgovarali su telefonom, a Putin je informisao Tokajeva o trenutnoj u zemlji, saopštila je pres-služba kazahstanskog lidera.

- Kasim-Žomart Tokajev razgovarao je telefonom sa predsednikom Rusije. Putin ga je obavestio o situaciji u zemlji - navodi se u saopštenj - prenosi RIA novosti

Tokajev je napomenuo da su događaji koji su u toku unutrašnja stvar Rusije, dodajući da su ustavni poredak i vladavina prava neophodan uslov za održavanje reda i mira u zemlji, osnova bezbjednosti i uspješnog razvoja društva.

Putin je zahvalio na razumijevanju Kazahstana za aktuelnu situaciju u Ruskoj Federaciji, ističe se u saopštenju.

Predsednik Evropskog savjeta Šarl Mišel rekao je da "pomno prati" situaciju u Rusiji i da je u kontaktu sa liderima zemalja članica EU i partnerima G7.

Zgrada privatne paravojne organizacije "Vagner" u Sankt Peterburgu je ograđena i opkoljena. Na ulazu su policajci i pripadnici Nacionalne garde, a situacija u okolini ovog objekta trenutno je mirna.

Portparolka ruskog ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegram kanalu napisala je da je "sada najvažnije da se ujedinimo".

- Imamo jednog glavnokomandujućeg. Ne dva, ne tri. Jednog. I pozvao je sve na ujedinjenje. I to je sada najvažnije - napisala je Zaharova, prenosi RIA.


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: