Rusija na paradi prikazuje novo oružje | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Rusija na paradi prikazuje novo oružje

Datum:02.05.2015.

Vrhunski artiljerijski sistemi, čuveni lovci i interkontinentalne rakete pokazaće svoju moć tokom parade u Moskvi. Uz legendarne tenkove T – 34, na paradi će biti prikazani i tenkovi nove generacije, „Armata“, koje stručnjaci smatraju najsmrtonosnijim.


Na Paradi pobjede, kojom će 9. maja biti obilježena 70. godišnjica pobjede saveznika u Drugom svjetskom ratu, Rusija će prikazati nekoliko najnovijih sistema naoružanja, rekao je šef predsjedničke administracije Sergej Ivanov TV kanalu „Raša tudej“.

Po prvi put biće prikazani potpuno novi odbrambeni sistemi kao što je, na primjer, interkontinentalna balistička raketa `Jars`“, rekao je Ivanov.

Predstojeći događaj biće najveća vojna parada koja je ikada održana u modernoj Rusiji. Rusko Ministarstvo odbrane već je ranije potvrdilo da će tenk nove generacije „Armata“, sa kupolom na daljinsko upravljanje, biti prikazan na paradi.  

Ivanov, koji je predsjednik organizacionog komiteta parade, kaže da ovogodišnje premijere uključuju i nove oklopne transportere, artiljerijske sisteme visoke preciznosti, kao i čuvene borbene avione Suhoj Su — 30 i Suhoj Su — 35.

Na paradi će učestvovati preko 15000 ljudi, od kojih će neki nositi uniforme iz vremena Drugog svjetskog rata, rekao je Ivanov, upoređujući to sa britanskom tradicijom. U istorijski deo parade biće uključen i legendarni tenk T — 34, glavni oslonac Crvene armije tokom rata.

Ivanov je dodao da je ruska vlada odvojila 28,5 milijardi rubalja (550 miliona dolara) za obilježavanje kraja Drugog svjetskog rata, od čega će se 25 milijardi iskoristiti kao pomoć veteranima.

Parada pobjede na moskovskom Crvenom trgu održaće se 9. Maja u 10 časova po lokalnom vremenu (8 sati prema srpskom vremenu). Parade će biti održane i u 150 gradova širom Rusije, kao i u Bjelorusiji, Kirgistanu i Jermeniji.


Izvor: Agencije/IN4S portalKategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: