Koen: Nemoguće je izolovati Rusiju – prevelika je i prejaka | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Rusija

Koen: Nemoguće je izolovati Rusiju – prevelika je i prejaka

Datum:04.05.2015.

Nijedna moderna globalna prijetnja bezbjednosti ne može efikasno da se riješi bez saradnje sa Rusijom, smatra američki istoričar Stiven Koen.

Koen naglašava da je Ukrajina već suviše koštala Ameriku kad je riječ o nacionalnoj bezbjednosti, prenosi portal Sputnjik.

Svijet je, prema njegovim riječima, danas mnogo opasniji i slabije uređen nego prije 25 godina, kada je postojao SSSR.

Danas ima više država koje posjeduju nuklearno oružje, ali i manje kontrole nad njim. Češći su regionalni sukobi, više je etničke i vjerske mržnje, kao i političkog ekstremizma i netrpeljivosti“, smatra istoričar i profesor na Univerzitetu u Prinstonu.

Prema Koenu, nijedna od ovih egzistencijalnih opasnosti se ne može riješiti bez saradnje sa Rusijom, pa je zato ideja da se ona izoluje, oslabi i destabilizuja, kao i da se izvrši promjena režima u Moskvi – osuđena na propast.

Nemoguće je izolovati Rusiju. Ona je prevelika, prebogata, i ima dobre veze u svijetu. Rusija danas ima brojne mogućnosti na zapadu, a i šire“, rekao je Koen.

Profesor je ukazao na činjenicu da, bez obzira na trenutnu medijsku kampanju koja se vodi protiv nje, Rusija i dalje ima partnere, simpatizere i saveznike širom svijeta, čak i na zapadu, prenosi Sputnjik.

Time što pokušava da je izoluje, Zapad podstiče Moskvu da se okrene na drugu stranu, kaže Koen, dodajući da se Kremlj već okrenuo Pekingu.

On je upozorio i da pokušaji destabilizacije Rusije mogu samo produbiti navedene opasnosti i stvoriti nove.

Pozicija SAD u ukrajinskoj krizi je, prema njegovim riječima, već koštala Vašington kad je riječ o nacionalnoj bezbjednosti.

„Vašington je izgubio partnera u Kremlju, ne samo ruskog predsjednika Vladimira Putina, već i mnogo njegovih budućih naslednika“, smatra Koen.

S obzirom da nas je SAD gurnula u novi hladni rat, bliži smo pravom ratu sa nuklearnom Rusijom“, zaključuje Koen.


Izvor: Agencije/IN4S portal


Kategorija: Rusija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: