Nova era: Kraj rata, Koreje dogovorile denuklearizaciju! | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Nova era: Kraj rata, Koreje dogovorile denuklearizaciju!

Izvor: srna | Datum:27.04.2018.

Predsjednici Južne i Sjeverne Koreje Mun Džae In i Kim Džong Un postigili su istorijski dogovor o denuklearizaciji i prestanku rata.

U zajedničkom saopštenju se navodi da "neće biti više rata na Korejskom poluostrvu i da je počela nova era mira". Takođe, navodi se da su se dvojica lidera dogovorila da počnu da rade na potpunoj denuklearizaciji na poluostrvu.

"Hajde da ispunimo očekivanja ljudi i napravimo bolji svijet. Obećavam da ćemo biti sve bolji u budućnosti", rekao je Kim Džong Un.

Kako javljaju agencije, planirano je da se mirovni sporazum zvanično potpiše do kraja godine.

Građanski rat u Koreji iz 1953. godine završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, zbog čega su Sjeverna i Južna Koreja tehnički do sada i dalje bile u ratu.

Nešto ranije je Kim postao prvi sjevernokorejski lider koji je kročio u Južnu Koreju od podjele ratom 1953. godine, a 2018. godina bi mogla da uđe u istoriju kao početak nove ere u odnosima dvije zemlje i godina u kojoj je završen decenijski rat.

Bi-Bi-Si piše da su se “u trenutku punom simbolike“ lideri Sjeverne i Južne Koreje Mun Džae In rukovali na granici.

Građani su potom sa iznenađenjem gledali kako Kim Džong Un poziva južnokorejskog lidera da na trenutak kroči u Sjevernu Koreju, što je on i učinio, nakon čega su se zajedno vratili u Južnu Koreju, a sve vrijeme držeći se za ruke.

B-Bi-Si ističe da je to očigledno bio momenat koji nije bio predviđen u inače veoma detaljno isplanirom susretu.

"Nova istorija počinje sada", rekao je lider Sjeverne Koreje, a čak se i našalio rekavši "nadam se da ćete uživati u nudlama koje smo vam donijeli".

Po završetku prve runde razgovora, kako se navodi, Kim i Mun su imali odvojene ručkove, a kako je ranije najavljeno sjevernokorejskom lideru servirano švajcarsko jelo od krompira, a južnokorejskom riba list.

Dvojica lidera su zatim zasadila drvo bora na liniji demarkacije koje treba da predstavlja simbol "mira i prosperiteta", nakon čega su zalili drvo vodom donesenom iz rijeke Taedgong sa sjevera i reke Han sa juga, a poslije toga su prošetali pred početak pregovora na kojima je potpisan sporazum.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: