Skoplje i Atina postigli okvir za kompromis o nazivu Makedonije | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Skoplje i Atina postigli okvir za kompromis o nazivu Makedonije

Izvor: RTRS | Datum:30.05.2018.

Ministri spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i Grčke Nikos Kocijas u nenajavljenoj rundi pregovora u Briselu postigli su okvir za kompromis o nazivu Makedonije.

Dimitrov je izjavio da je  sastanak bio produktivan i da okvir treba razraditi, na čemu rade pravni timovi oba ministarstva, javili su makedonski mediji.

- Planira se važan razgovor na premijerskom nivou - Zoran Zaev sa Aleksisom Ciprasom polovinom ove sedmice, u kojem će, nadamo se, donijeti važne odluke iz opcija koje su u igri - rekao je Dimitrov.

Šef makedonske diplomatije kasno sinoć je razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini, a jutros je bio na neformalnom doručku sa ministrima spoljnih poslova EU ili njihovih zamjenika.

- Doručkovala sam sa ministrom spoljnih poslova Makedonije, zajedno sa šefovima diplomatija zemalja članica. Podržali smo napredak u pregovorima Skoplja i Atine u sporu o imenu i dali podršku za pozitivno rješenje ovog problema - rekla je Mogerinijeva.

Makedonija i napredak u pregovorima o imenu biće jedna od glavnih tema i današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: