U Hagu donesene dvije suprotne odluke: Ne zna se ko sudi Karadžiću | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

U Hagu donesene dvije suprotne odluke: Ne zna se ko sudi Karadžiću

Izvor: Večernje novosti | Datum:02.11.2018.

Sudije u Hagu potpuno su se podijelile u slučaju Radovana Karadžića.

Sudije u Hagu potpuno su se podijelile u slučaju Radovana Karadžića, tako da se njegov proces praktično pocijepao, budući da su donesene dvije suprotne odluke i da se ne zna ko će mu pravosnažno presuditi.

Sudija Žan Klod Antoneti usvojio je zahtjev odbrane i izbacio iz Žalbenog vijeća sudiju Iva Nelsona Rosa, kojeg je kao svoju zamjenu postavio predsjednik suda Teodor Meron. Proučavajući dokumentaciju Antoneti je utvrdio da Meron nesporno izgleda kao pristrasan sudija u Karadžićevom postupku, pošto je u drugim procesima označio Karadžića kao učesnika zločinačkog poduhvata tokom rata u BiH. Zbog toga kaže Antoneti, Meron ne može da postupa u Karadžićevom postupku, niti da imenuje svoju zamjenu.

Istovremeno sudsko vijeće koje je postavio Meron protumačilo je da on kao predsjednik suda ima pravo da postavlja sudije u žalbena vijeća i odbacilo zahtjev odbrane za njegovo potpuno isključenje iz Karadžićevog postupka. Odbacili su i drugi zahtjev odbrane za izuzeće zbog pristrasnosti sudije Vilijema Sekulea, uz obrazloženje da je trebalo da bude podnesen ranije i da je nepravilno podnesen sudiji Antonetiju, kao drugom po starješinstvu iza Merona.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: