PLETU INTRIGE, SMENJUJU VLADE: Rusija dugo trpela američke fondove | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

PLETU INTRIGE, SMENJUJU VLADE: Rusija dugo trpela američke fondove

Izvor: vostok.rs | Foto: vostok.rs | Datum:03.08.2015.

Suština „dvolučne misije“ američke neprofitabilne organizacije – Nacionalnog fonda za podršku demokratije (NED) — sastoji se u tome da „pomaže nastanku i razvoju demokratije i slobode u čitavom svetu“, piše „Kaunter panč“. Međutim, metode rada ove agencije koju finansira Stejt department radikalno se razlikuje od javnih deklaracija.

Foto: vostok.rsNacionalni fond za podršku demokratiji plete intrige po čitavom svetu, piše list. Cilj organizacije je smena režima, posebno u nezavisnim državama kao što je Rusija. Zato pokušava da se upliće u proces izbora u tim zemljama i naoružana je metodama za slabljenje suvereniteta, kaže se u članku.

Dvadeset osmog jula, rusko odeljenje Nacionalnog fonda za podršku demokratiji našlo se na meti nedavno usvojenog zakona o tzv. nepoželjnim organizacijama, podseća „Kaunter panč“. Prema tom zakonu, delatnost stranih NVO koje „predstavljaju glavnu pretnju temeljima ustavnog poretka Ruske Federacije, odbrambenoj sposobnosti zemlje i bezbednosti države“ proglašavaju se nelegalnim na teritoriji Rusije.

Po mišljenju lista, ovaj korak je bio apsolutno opravdan, ali preduzet sa velikim zakašnjenjem. Vašington odavno vodi antirusku kampanju sa namerom ograničavanja, slabljenja i izolacije Moskve, između ostalog i uz pomoć unutrašnjih subverzivnih aktivnosti, navodi „Kaunter panč“.

Država treba da se štiti od sličnih subverzivnih aktivnosti, a da pritom ne krši zakon, zbog čega je i donet zakon o „nepoželjnim NVO“. Rusija je postupila ispravno, zaključio je „Kaunter panč“.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: