Poraz Tereze Mej u Parlamentu, odbijen sporazum o Bregzitu: Danas glasanje o povjerenju Vladi Velike Britanije | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Poraz Tereze Mej u Parlamentu, odbijen sporazum o Bregzitu: Danas glasanje o povjerenju Vladi Velike Britanije

Izvor: Srna | Datum:16.01.2019.

Britanski Parlament odbacio je sporazum o Bregzitu koji je premijerka Velike Britanije Tereza Mej postigla sa EU.

Protiv sporazuma su glasala 432 poslanika, dok su 202 podržala Mejovu.

Glasanje u Parlamentu predstavlja preokret koji bi mogao da dovede do izlaska Britanije iz EU bez sporazuma ili čak do povlačenja odluke o napuštanju Unije iz 2016. godine.

Na glasanju su snage udružile pristalice Bregzita i oni koji žele da Velika Britanija ostane u Uniji.

Poraz Mejove na današnjem glasanju, koji je prvi poraz jednog sporazuma još od 1864. godine, označava kolaps njene dvogodišnje strategije prijateljskog izlaska iz EU, uz zadržavanje bliskih veza nakon 29. marta, kada je planiran Bregzit.

Mejova priznala poraz

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je jasno da poslanici u Parlamentu ne podržavaju njen sporazum o Bregzitu, ali da građani EU u Velikoj Britaniji i Britanci u Uniji, kao i kompanije i obični narod, zaslužuju pojašnjenja što je prije moguće.

Ona je istakla da glasanje u britanskom Parlamentu ne govori ništa o tome šta poslanici podržavaju, niti kako i da li Parlament uopšte planira da ispoštuje odluku koju je narod donio na referendumu.

Mejova je rekla da se sada treba usmjeriti na to da li Vlada i dalje ima povjerenje u Parlamentu i da će se sutra razgovarati o glasanju o povjerenju, ukoliko postoji zahtjev za to.

Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je da je predao zahtjev za glasanje o povjerenju Vladi.

On je Mejovu optužio da je njena Konzervativna stranka bila njen jedini priotritet u posljednje dvije godine i da je "zatvorila vrata pregovorima o Bregzitu", javio je Bi-Bi-Si.

Vlada britanskog premijera Tereze Mej danas se suočava sa glasanjem o povjerenju nakon što su poslanici Donjeg doma odbacili njen sporazum za "Bregzit".

Laburisti su podnijeli zahtjev u cilju održavanja opštih izbora nakon što su poslanici odbacili sporazum sa 230 glasova.

Međutim, neki izvori u parlamentu navode da je malo vjerovatno da će to uspjeti jer su partija DUP iz Sjeverne Irske i "pobunjenici" među torijevcima najavili da će podržati Mejovu.

Glasanje o povjerenju očekuje se oko 20.00 časova, javlja Bi-Bi-Si.

Mejova je poručila Donjem domu da će se vratiti naredne sedmice sa alternativnim planom pod uslovom da prođe glasanje o povjerenju.

"Donji dom je rekao svoje i Vlada će da sasluša sve opcije", rekla je ona sinoć ponudivši pregovore sa svim strankama kako bi bili definisani naredni koraci.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: