TIMES: Sve će biti više Putinovih političara u Evropi | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

TIMES: Sve će biti više Putinovih političara u Evropi

Izvor: Princip | Foto: Princip | Datum:17.08.2015.

Foto: Princip

Ruski lider Vladimir Putin u Evropi ima pomoćnika na pretek – ocijenio je britanski list Times.

Mnogi evropski lijevo orijentisani političari, namjerno ili ne, drže se antiameričke pozicije koja je po volji Kremlja – naglašava isti list. Pa dodaje: da se može očekivati da broj članova kluba Putinovih „korisnih idiota” bude još brojniji nakon opštih izbora u cijelom nizu evropskih država.

Times u svoj „niz”, pored Sirize Aleksisa Ciprasa, uključuje – britanske laburiste, škotske nacionaliste i španske protivnike mjera oštre štednje iz partije Podemos.

Times čak podvlači: „Grčki ministri u havajskim košuljama, španski protivnici mjera štednje sa kosom vezanom „u rep”, stanovnici okruga Sjeverni Islington – svi ti stanovnici „crvene planete” optužuju Zapad zbog toga što se Rusija ne osjeća dovoljno zaštićeno”.

Britanski list ne krije da ima u vidu naročito jednog stanovnika Sjevernog Islingtona – vjerovatnog lidera Laburističke partije Džeremija Korbina koji je nedavno izjavio da Poljsku nije trebalo primati u NATO jer je to dalo Ukrajini nadu da će biti primljena u EU, a ta nada je isprovocirala prisajedinjenje Krima Rusiji.

Autor teksta, Rodžer Bojz, navodi Korbinovo mišljenje da Rusija ima pravo da se osjeća zaštićeno unutar vlastitih granica.

Bojz Korbinovu logiku naziva „logikom koja izaziva „povraćanje” jer, po njegovom mišljenju, ignoriše ugaoni kamen zapadne politike vođene posle 1989. godine: da zapadne liberalne vrijednosti mogu pomoći Istoku, a i Rusiji, da se modernizuju.

Times ocjenjuje da „antiamerički lijevi političari Evrope nikada nisu prihvatili model svijeta koji ima pravo da se mijenja bez prethodnog odobrenja Kremlja”. Sada ti političari navodno brane pravo Moskvi da ima sopstvenu sferu uticaja.

Bojz, na kraju, tvrdi da Putin ozbiljno shvata ideju multinacionalne zajednice koja odbacuje američke vrijednosti.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: