Parlament odbacio drugi referendum o Bregzitu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Parlament odbacio drugi referendum o Bregzitu

Izvor: RTRS | Datum:14.03.2019.

Britanski parlament je sa 249 glasova razlike odbacio mogućnost održavanja drugog referenduma o Bregzitu.

Poslanici su odbacili pokretanja novog referenduma sa 334 glasa "protiv" i 85 glasova "za".

Konzervativna vlada premijerke Tereze Mej predložila je da se razlaz s EU predviđen za 29. marta do 30. juna, pod uslovom da poslanici do 20. marta usvoje njen sporazum sa Briselom.

Zamjenik premijerke Dejvid Lidington otvorio je danas raspravu riječima kako vlada nije željela da odgodi Bregzit, ali je na to bila prisiljena pošto su poslanici u utorak po drugi put odbacili plan Mejove.

- To znači da se moramo suočiti s teškim izborima - rekao je Lidington.

Šta čeka Britaniju?

Ako sporazum ne bude usvojen iduće sedmice, London će morati tražiti dulje odgađanje, a Vlada bi u dvije sedmice u maju morala održati nekoliko probnih glasanja.

Predsjednik Savjeta Evrope Donal Tusk pozvao je danas članice EU da podrže "dugo" odgađanje Bregzita, ako Velika Britanija to zatraži, pod uslovom da London promijeni "strategiju".

Tusk je to objavio nekoliko sati prije novog glasanja u britanskom parlamentu i sedmicu prije samita EU 21. i 22. marta kojim će dominirati to pitanje.

Jedan evropski zvaničnik je naveo da Tusk ima na umu odgađanje od najmanje godinu dana.

Glavni evropski pregovarač Mišel Barnije pozvao je juče London da se jasno izjasni o tome kakvu vrstu odnosa želi s EU nakon Bregzita.

Evropski čelnici žele da podstaknu London da promijeni svoj model Bregzita i podrži blaži razlaz koji bi zemlji omogućio da ostane barem u carinskoj uniji s EU.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: