Partija Sebastijana Kurca ubjedljivi pobjednik izbora u Austriji | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Partija Sebastijana Kurca ubjedljivi pobjednik izbora u Austriji

Izvor: sputniknews.com | Datum:30.09.2019.

Narodna partija Austrije Sebastijana Kurca ubjedljivi je pobjednik prijevremenih parlamentarnih izbora, jer je prema zvaničnim preliminarnim rezultatima osvojila 38,35 odsto glasova, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Pešorn.


Zvanični preliminarni rezultati jučerašnjih izbora sadrže sve glasove predate na biralištima, ali ne i one koji su poslati putem pošte, koji će tek naknadno da budu izbrojani. Zatraženo je 1,04 miliona glasačkih listića za glasanje putem pošte.

Socijaldemokratska partija osvojila je 21,54 odsto glasova i u odnosu na 2017. godinu izgubila je čak 5,3 odsto glasova.

Slobodarska partija Austrije najveći je gubitnik izbora, jer je osvojila 17,25 odsto glasova, odnosno 8,72 odsto manje glasova nego na izborima prije dvije godine.

Zeleni su se vratili u Parlament sa 12,35 odsto glasova, a u skupštini je još Neos koji je osvojio 7,36 odsto glasova.

Ministar Pešorn je sinoć saopštio da je izlaznost iznosila 60 odsto i najavio da će konačan rezultat biti saopšten u četvrtak poslepodne.

- Računamo da je pristiglo 930.000 glasova putem pošte, koji će početi da se prebrojavaju od ponedjeljka, a konačan rezultat saopštićemo u četvrtak poslijepodne - rekao je on.

Glasovi putem pošte promijeniće donekle trenutne rezultate, posebno kod SPO, Zelenih i FPO, ali neće značajnije uticati na "plasman" stranaka, već samo na neki broj mandata u Parlamentu i na buduće kombinatorike u vezi sa formiranjem koalicione Vlade.



Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: