ZOVU RUSE U GRČKE LUKE: Grčki predlog Rusiji neće se dopasti NATO-u | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

ZOVU RUSE U GRČKE LUKE: Grčki predlog Rusiji neće se dopasti NATO-u

Izvor: Sputnik | Foto: Sputnjik/pixabay.com | Datum:22.02.2016.


Foto: Sputnjik/pixabay.com

Privredna komora regiona Evros na istoku Grčke u nedelju je saopštila da je zainteresovana za saradnju s Rusijom i predložila da ruski brodovi zaobilaze moreuze Bosfor i Dardanele, koje bi mogla da blokira Turska, tako što će se propuštati kroz grčku luku.

„Zainteresovanost naše privredne komore je veoma ozbiljna. Mi bismo mogli da sarađujemo u mnogim pravcima, uzimajući u obzir da se u gradu (Aleksandropulosu) nalazi jedna od najvećih luka koja omogućava robnu razmenu nezavisno od Dardanela i Bosfora“, izjavio je gradonačelnik Aleksandropulosa Evangelos Lambakis.

Zemlje NATO-a teško da će moći da razumeju ovakvo prijateljstvo Grčke prema Rusiji, smatra stručnjak za međunarodne finansije Valentin Katasonov.

Prema njegovim rečima, ovaj predlog bi mogao da bude odobren na najvišem nivou, jer bi zaobilaženje Bosfora i Dardanela suštinski oslabilo zavisnost od Turske.

„Mislim da saradnja neće ostati na nivou Privredne komore, kasnije će se ona proširiti i na viši nivo međudržavnih odnosa. Ovo je, naravno, pitanje državnih razmera. Zaista nam je potreban izlazak na Sredozemno more uz zaobilaženje Bosfora i Dardanela. Još jedna alternativa je kanal na iranskoj teritoriji, takav projekat je postojao još pre stotinak godina. Ova varijanta se takođe prilično ozbiljno razmatra“, rekao je Katasonov za RT.

Bez obzira na to što bi predlog grčkog gradonačelnika mogao da pomogne Rusiji u zaštiti bezbednosti i kontinuiteta međunarodnog prevoza robe, određeni rizici će ostati, navodi ekspert.

„Postoje određeni rizici — treba prevesti robu i do Grčke. Nisu sve tranzitne zemlje prijateljski nastrojene prema Rusiji, tako da je neophodno analizirati ima li rizika u kopnenom prevozu robe. Posebne investicije za kopneni transport nisu potrebne, tako da je ta varijanta moguća“, naglasio je Katasonov.

On je posebno istakao da ukoliko takav potez bude negativno primljen u zemljama NATO-a, Grčka će morati da se drži svoje odluke jer je zemlja u veoma teškoj finansijskoj situaciji.

„To će zemlje Zapada i NATO-a primiti veoma loše, ali Grčka nema kud — prošlog leta ona je zaključila sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom unijom na tri godine, ali već na leto 2016. godine situacija će dostići crveno usijanje — pitanja o kojima je bilo reči 2015. godine, uključujući pitanje izlaska te zemlje iz Evropske unije, verovatno će se ponovo otvoriti. Zbog toga Grci računaju na alternativne varijante“, zaključio je ekspert.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: