Neizvjesna trka u SAD – Bajden ima prednost, Tramp vodi u ključnim državama | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Neizvjesna trka u SAD – Bajden ima prednost, Tramp vodi u ključnim državama

Datum:04.11.2020.

Prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama ulazi u završnicu. Prema elektorskim glasovima, Džo Bajden vodi sa 238, dok Tramp ima 213, javlja agencija AP. Za pobjedu je neophodno 270 elektorskih glasova.

Velika neizvjesnost u završnici prebrojavanja glasova na izborima u Americi. Sve oči sada su uprte u pet kolebljivih (swing) država – Severnu Karolinu, Viskonsin, Mičigen, Džordžiju i Pensilvaniju. 

Prema poslednjim podacima, Tramp vodi u svim ovim državama, osim u Viskonsinu, gde Bajden ima prednost manju od jednog procenta. 

Država koja bi mogla da odluči izbore je Pensilvanija, koja nosi 20 elektorskih glasova. U ovoj državi Tramp je u vođstvu za oko 12 procenata. 

Prema posljednjim podacima agencije AP, Tramp ima 213 elektorskih glasova, a Bajden 238.

Pojedini mediji, poput Si-En-Ena, za Bajdena navode da ima 224, ali u taj rezultat nisu uključili elektore iz Arizone (11) i Mejna (3).

Najvažnije države koje je Tramp osvojio su Florida, koja nosi 29 elektorskih glasova i spada u kolebljivu državu, i Teksas sa 38 glasova.

Bajden je, s druge strane, uzeo Kaliforniju (55 elektora) – tradicionalno demokratsku, i Njujork (29).

Jedno od najvećih iznenađenja napravio je osvajanjem Arizone, koju su držali republikanci na svim izborima od 1948, osim kada je 1996. pobedio demokrata Bil Klinton.

Takođe, čekaju se i rezulati glasova koji su pristigli poštom, kojih ima nekoliko miliona. Nakon prebrojavanja ovih glasova, mogli bismo biti bliži saznanju ko će voditi SAD u naredne četiri godine. 

Tramp već proslavlja pobjedu 
Uprkos nepotpunim rezultatima iz nekoliko ključnih država koje mogu da odluče ishod amerikih predsjedničkih izbora, Donald Tramp je rekao da je, što se njega tiče, već pobjedio. 

Predsjednik Tramp je optužio demokrate da pokušavaju da obesprave njegove glasače i poručio je da on to neće da dozvoli. 


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: