Održana vojna parada u Pjongjangu, predstavljeno 'najmoćnije oružje na svijetu' | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Održana vojna parada u Pjongjangu, predstavljeno 'najmoćnije oružje na svijetu'

Datum:15.01.2021.

Sjeverna Koreja održala je vojnu paradu u centru Pjongjanga, uz prisustvo lidera Kim Džong Una, čime je proslavljen završetak kongresa vladajuće Radničke partije, javili su severnokorejski državni mediji.

Vojna parada je održana u četvrtak uveče na trgu Kim Il Sung, na kraju osmodnevnog kongresa vladajuće stranke, na kojem je Kim Džong Un, koji je imenovan za generalnog sekretara, obećao da će povećati nuklearni arsenal zemlje.

Izvor iz vlade Južne Koreje potvrdio je za agenciju Jonhap da je parada održana. 

Prethodno su državni mediji Sjeverne Koreje javili da je Kim prisustvovao velikom performansu u čast nedavno završenog partijskog kongresa.

U izveštaju, međutim, nije pomenuta parada, čime se otvorio prostor za nagađanja da je u pitanju bila samo proba, a da će se parada održati narednih dana.

Televizija Sjeverne Koreje obično ovakve događaje prenosi uživo ili u odloženom snimku.

Predstavljen novi tip balističke rakete 

Stručnjaci ocjenjuju i da je Sjeverna Koreja tokom parade predstavila novi tip balističkih raketa lansiranih podmornicom (SLBM).

Prema fotografijama koje je objavila Sjevernokorejska novinska agencija Centralne Koreje, Sjever je izbacio SLBM, koji je verovatno označio kao "Pukguksong-5", zajedno sa raznim balističkim raketama na čvrsto gorivo i drugim oružjem.

Državni mediji su SLBM nazvali "najmoćnijim oružjem na svijetu".

Prethodni put kada je održana vojna parada u Sjevernoj Koreji bio je oktobar i tada se proslavljala 75. godišnjica osnivanja vladajuće Radničke partije. Prikazana su razna oružja, uključujući interkontinentalne balističke rakete, a Kim je držao govor.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: