Lavrov: U toku razgovori o detaljima mogućeg susreta Putina i Bajdena | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Lavrov: U toku razgovori o detaljima mogućeg susreta Putina i Bajdena

Izvor: RTRS | Datum:23.11.2021.

Moskva i Vašington razgovaraju o detaljima novog sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Džozefa Bajdena tokom kojeg će se dotaći i teme Ukrajine, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.


 

- Tokom narednog sastanka predsjednika razgovaraće se i o drugim pitanjima, a tema Ukrajine će se sigurno pojaviti - izjavio je Lavrov.

On je podsjetio da je tokom bilateralnog samita u Ženevi potvrdio svoje poštovanje sporazumu iz Minska, priznanjem potrebe da se ispuni dio kojim se predviđa specijalan status Donbasa.

Prema njegovim riječima, o tome je razgovarano tokom susreta sa zamjenikom američkog državnog sekretara Viktorijom Nuland. Lavrov je ukazao na to da je Moskva imala kontakte po pitanju Ukrajine i sa prethodnom administracijom.

Lavrov naglašava da ne smatra da je neophodno stvarati nove formate za rješenje situacije u Ukrajini.

- Imamo Normandijski format, i to je najvažniji mehanizam koji sprovodi sporazume zaključene u sklopu paketa mjera iz Minska i kasnije odluke. Tu govorim o Kontakt grupi, gdje su Donjeck, Lugansk i Kijev radili direktno uz pomoć OEBS i Ruske Federacije. Sve te dogovore koji su zaključeni u Minsku treba sprovesti u tom formatu - kaže Lavrov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je krajem prošle sedmice izjavio da bi video format bio najpoželjniji za susret Putina i Bajdena, ali da će sve zavisiti od odluka šefova država.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: