Artiljeriski napadi po Donjecku | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Artiljeriski napadi po Donjecku

Izvor: RTRS | Datum:20.02.2022.

Jaka artiljerijska paljba po Donjecku se nastavlja od ranog jutra. Eksplozije se čule u različitim dijelovima grada. Po širem rejonu grada je palo 25 granata.

Izbjeglički punktovi u Donbasu                    (Foto: Screenshot/Facebook/Sputnik)
Ukrajinske snage granatirale su više naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) na jugoistoku Ukrajine, koristeći minobacače kalibra 120 mm zabranjene sporazumima iz Minska, saopštila je rano misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Ukupno dvadeset minobacača kalibra 120 mm lansirano je na naselja Komunarivka i Staromihajlivka, saopštile su vlasti DNR. Tokom noći, granatirana su u naselja Aleksandrovka, Staromihajlivka, Spartak i Zajcevo, sva u okolini Donjecka.

Prema neprovjerenim i nepotvrđenim informacijama zarobljeno je nekoliko ukrajinskih divezanta, a ranjena su dva DNR specijalca.

Do sada, u rusku Rostovsku oblast stiglo je oko 40.000 stanovnika Donbasa, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije.

Više od 2.000 ljudi je poslato vozom u Voronješku i Kursku oblast.

Rusko državljanstvo traži 950.000 stanovnika Donbasa

- Oko 950.000 stanovnika Donbasa podnelo je zahtev za dobijanje ruskog državljanstva, saopštio je poslanik Državne dume Viktor Vodolacki.

U ovom trenutku, državljanstvo Rusije je dobilo već više od 770.000 stanovnika Donbasa, dodao je on, prenosi Sputnjik.

U Donbasu živi oko 2,2 miliona ljudi.

DNR: Ukrajina planira invaziju

Ukrajina je, uz odobrenje Zapada, pokrenula plan za invaziju na teritoriju Donjecke Narodne Republike (DNR), izjavio je u nedelju šef Narodne milicije DNR Denis Sinenkov.

- Oružane snage neprijatelja spremne su za nasilno preuzimanje Donbasa. Kijev je, uz odobrenje Zapada, počeo da sprovodi plan za invaziju na teritoriju naše republike - saopštilo je Ministarstvo odbrane na svom Telegram kanalu.

Sinenkov je naglasio da su se tokom cijele nedjelje "čuli pucnji i eksplozije na liniji kontakta". Istovremeno, zvanični predstavnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike (LNR) Ivan Filiponenko saopštio je da su Oružane snage Ukrajine pokušale da napadnu položaje Narodne milicije DNR.

Makron i Zelenski razgovarali telefonom

Tokom razgovora sa predsjednik Francuske Emanuelom Makronom, Vladimir Zelenski je obećao da Ukrajina neće odgovarati na provokacije u Donbasu, saopštila je Jelisejska palata.

Predstavnik francuskog predsjednika je istakao da Makron radi sve što je u njegovoj moći kako bi spriječio veliki konflikt u Donbasu.

U administraciji predsjednika Francuske smatraju da bi “invazija“ Rusije na Ukrajinu donijela rat u centar Evrope.

Zelenski pozvao Putina da se sastanu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da se sastanu kako bi potražili načine za rješenje krize.

- Ne znam šta predsjednik Ruske Federacije želi, tako da predlažem sastanak - kazao je Zelenski u subotu na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, gdje se sastao i sa američkom potpredsjednicom Kamalom Haris, prenosi AP.

Ukrajinski predsjednik je dodao da Rusija može da izabere lokaciju sastanka.

- Ukrajina će nastaviti da slijedi samo diplomatski put radi mirnog rješenja - istakao je Zelenski.

Za sada nema odgovora Kremlja na ovaj prijedlog Zelenskog.

On je uputio poziv Putinu nekoliko sati nakon što su lideri proruskih snaga u istočnoj Ukrajini naredili punu vojnu mobilizaciju.

Ukupno 49 kršenja primirja proteklog dana

Tokom proteklog dana na teritoriji samoproglašene Narodne Republike Luganska (NRL) registrovano je ukupno 49 kršenja primirja od strane ukrajinskih oružanih snaga, saopšteno je iz misije NRL u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju.

- Registrovano je ukupno 49 kršenja primirja 19. februara od strane ukrajinskih oružanih snaga. Korišćena su i teška artiljerijska oružja - saopštila je misija na svom Telegram kanalu, navodeći da su napadi bili usmjereni na 27 stambenih naselja u samoproglašenoj republici, prenosi TAS S.

Detonacije artiljerijskih granata čule su se rano jutros u centralnim, severnim i zapadnim delovima Donjecka, najvećeg grada NRD i pretpostavlja se da se kontinuirano koristi teška artiljerija.

Ranije je misija DPR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju saopštila da su ukrajinske trupe otvarala i minobacačku vatru na nekoliko naseljenih oblasti, uključujući i Donjeck.

Prema prvim izvještajima, pored Donjecka na meti ukrajinskih minobacača su se našli i gradovi Dokučajevska, Oktjabra, Sosnovskog, Aleksandrovke i Spartaka, a kasnije je objavljeno da su granatirana i sela Petrovskoe, Staromihajlovka i Komunarovka.

Kubanski ministar:SAD pokrenule propagandnu histeriju

Ministar spoljnih poslova Kube Bruno Rodriges Parilja izjavio je da su SAD protiv Rusije pokrenule propagandnu histeriju.

Šef kubanske diplomatije se istovremeno izjasnio protiv širenja NATO ka granicama Rusije, prenio je Sputnjik.

- Odlučno odbacujemo propagandnu i komunikacionu histeriju, koju su SAD pokrenule protiv Rusije i odlučno se protivimo širenju NATO ka granicama te bratske zemlje - napisao je Parilja na Tviteru.

Ukrajina zaprijetila odustajanjem od ne-nuklearnog statusa

Ukrajina bi mogla da odustane od svog višedecenijskog statusa ne-nuklearne nacije i anulira odluku koju je donijela kada se odrekla svog atomskog oružja posle raspada Sovjetskog Saveza, upozorio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Govoreći na bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu, Zelenski je istakao da se Ukrajina 1994. godine pridružila Budimpeštanskom memorandumu i odrekla se svog nuklearnog naoružanja u zamenu za bezbjednosne garancije, sugerišući da bi taj potez mogao biti poništen u slučaju prijetnje od susjedne Rusije, prenosi Raša Tudej.

- Danas nemamo ni oružje ni obezbjeđenje. Izgubili smo deo naše teritorije, koja je po površini veća od Švajcarske, Holandije, Belgije. Što je najvažnije, izgubili smo milione naših građana. Svega toga Ukrajina više nema - rekao je Zelenski u subotu.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: