EU najavljuje sankcije zbog Putinove odluke; Razgovarali Zelenski i Bajden | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

EU najavljuje sankcije zbog Putinove odluke; Razgovarali Zelenski i Bajden

Izvor: RTRS | Datum:22.02.2022.

Rusko priznanje nezavisnosti dva regiona na istoku Ukrajine aktiviraće sankcije EU, navode u zajedničkom saopštenju predsjednice Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.


 

 Ovaj korak je čisto kršenje međunarodnog prava, kao i Sporazuma iz Minska. Unija će reagovati sankcijama protiv umiješanih u ovaj nezakoniti čin - ističe se u saopštenju.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je da je razgovarao sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom nakon što je Rusija priznala nezavisnost dva regiona na istoku Ukrajine.

Zelenski je najavio da planira da razgovara sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom i da je organizovao sastanak Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu.

Bijela kuća je saopštila da je očekivala da će Rusija priznati nezavisnost Donjecka i Luganska, kao i da je spremna da odmah odgovori na taj akt Moskve.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudio je postupak Rusije i optužio Moskvu da stvara izgovor za novu invaziju.

- Moskva nastavlja da raspiruje sukob na istoku Ukrajine pružanjem finansijske i vojne podrške separatistima. Takođe, pokušava da stvori izgovor za novi napad na Ukrajinu. Time narušava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, narušava napore ka rješenju sukoba i krši Sporazum iz Minska, čiji je Rusija dio - naglasio je Stoltenberg.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da očigledno priznanje nezavisnisti regiona na istoku Ukrajine od ruskog predsjednika predstavlja kršenje međunarodnog prava.

- To je očigledno kršenje međunarodnog prava i kršenje suvereniteta i integriteta Ukrajine. To je i odbacivanje procesa iz Minska i sporazuma te veoma loš predznak i pokazatelj - naglasio je Džonson i najavio da će razgovarati sa ukrajinskim predsjednikom i ponuditi britansku pomoć.

Francuski predsjednik Emanuel Makron osudio je odluku Rusije i pozvao na održavanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti UN.

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da je postupak Rusije "čisto kršenje međunarodnog prava", te da se Njemačka konsultuje sa partnerima o reagovanju na Putinovu odluku.

- Današnje priznanje samoproklamovane "Narodne Republike" na istoku Ukrajine, što je učinio predsjednik Putin predstavlja čisto kršenje međunarodnog prava i snažan udarac svim diplomatskim naporima da se pronađe diplomatsko rješenje - naglasila je Berbokova.

Ona je napomenula da Njemačka i dalje bezrezervno stoji uz Ukrajinu i njene međunarodno priznate granice. Berbokova je najavila da će Berlin reagovati na kršenje međunarodnog prava i da se konsultuju sa njihovim partnerima.

Nešto ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao ukaze o priznanju Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: