IZ ČASA U ČAS: Ukrajinska vojska napušta položaje; Rusija evakuisala diplomate iz Kijeva (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

IZ ČASA U ČAS: Ukrajinska vojska napušta položaje; Rusija evakuisala diplomate iz Kijeva (VIDEO)

Izvor: RTRS | Datum:24.02.2022.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin noćas je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je donio odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu.
 
09.05 - Obavještajni podaci pokazuju da jedinice i vojska Oružanih snaga Ukrajine masovno napuštaju svoje položaje, ostavljajući oružje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

08.57 - Sve ruske diplomate napustile su Ukrajinu, saopštio je Sputnjiku ataše za medije ruske diplomatske misije Denis Golenko.
 
On je istakao da su ruske diplomate napustile ambasadu u Kijevu, kao i generalne konzulate u Odesi, Harkovu, Lavovu.

Kako je precizirao, i on se trenutno nalazi na teritoriji Rusije.

08.50 - EU je noćas uvela lične sankcije, u vezi sa ruskim priznanjem Luganske i Donjecke Narodne Republike, za oko 400 predstavnika ruskog političkog, vojnog i ekonomskog rukovodstva, novinare i društvene radnike, javlja TASS.

 

08.40 - Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da će vojna operacija uskoro biti završena i da će gradovi Donbasa "uskoro biti oslobođeni".

On se obratio stanovnicima DNR u gradovima koji su još uvijek pod kontrolom ukrajinske vojske da njima ništa ne prijeti i pozvao je da ostanu smireni.

08.33 - Ukrajinske snage užurbano napuštaju svoje položaje u Donbasu, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Kako navode, vojna operacija u okolini mjesta Nikolajevka se sprovodi uspješno.

08.31 - Evropska unija poziva Rusiju da momentalno prekine vojne operacije u Ukrajini i da povuče trupe, navodi se u zajedničkom saopštenju predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela i predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

08.26 - Njemački ministar odbrane Kristin Lambert rekla je da nikada nije prekasno za dijalog sa Rusijom.

Ona je istakla da su NATO i Evropska unija ujedinjeni pred moskovskim "drastičnim kršenjem međunarodnog prava".

- Ovo je posebno tačno sada, naravno, za naše saveznike na istočnom boku Alijanse, koji se može osloniti na našu punu podršku - rekla je ona.

Ona je pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina da odmah povuče svoje trupe i upozorila da Rusija treba da se pripremi za oštre sankcije koje će biti bez presedana.

08.18 - Narodna milicija LNR saopštila je da je oborila dva ukrajinska aviona Su-24 u blizini mjesta Smeloje i Stepovoje.

08.16 - Specijalnom operacijom u Donbasu, Rusija štiti svoje nacionalne interese, rekao je novinar Danijel Simić koji svakodnevno izvještava za RTRS iz Rostova.

08.15 - Ruski predsjednik Vladimir Putin se u svom govoru rano jutros posebno obratio građanima Ukrajine i pozvao ih da odnose s Rusijom grade samostalno.

08.03 - Sa tri moskovska aerodroma – "Vnukovo", "Domodedovo" i "Šeremetjevo" jutros je odloženo ili otkazano preko 200 letova, navodi servis Jandeks. raspisani“.

Prema informacijama u 9.17 časova po moskovskom vremenu, na "Vnukovu" je odloženo 17 letova, isto toliko je otkazano; na "Domodedovu" je osam letova odloženo, a 96 otkazano, dok je na "Šeremetjevu" odloženo 16 letova, a 51 otkazan.

07.54 - Narodna milicija Luganske Narodne Republike saopštila je da je preuzela kontrolu nad gradom Sčastje i Stanicom Luganska.

07.40 - Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je u specijalnom obraćanju rano jutros sve one koji bi eventualno mogli da se umiješaju u situaciju u Ukrajini.

- Sada nekoliko veoma važnih riječi za one koji bi mogli biti u iskušenju da se umiješaju u događaje koji se dešavaju: ko god pokuša da nas ometa, štaviše, da stvori prijetnje našoj zemlji i narodu, treba da zna da će odgovor Rusije biti trenutan i da će vas dovesti do takvih posljedica sa kojima se nikada u svojoj istoriji niste suočili - upozorio je Putin.

07.31 - Vrhovna rada Ukrajine glasala je za usvajanje predsjedničkog ukaza o uvođenju ratnog stanja u cijeloj zemlji, navodi se u saopštenju parlamenta na Fejsbuku.

Za usvajanje ukaza glasalo je 300 poslanika.

 

07.28 - Vojna infrastruktura vazduhoplovnih baza Oružanih snaga Ukrajine je onesposobljena, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Putin je istakao da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.

07.00 - Ruske oružane snage ne nanose nikakve raketne, vazdušne niti artiljerijske napade na gradove Ukrajine, saopštili su Sputnjiku u Ministarstvu odbrane.

- Civilnom stanovništvu ništa ne prijeti - ističe se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je dodalo da su mete napada vojna infrastruktura, objekti PVO, vojni aerodromi i avijacija ukrajinske vojske.

06.59 - Dejstva Rusije u Donbasu nisu usmjerena protiv ukrajinskog naroda, već protiv hunte koja je preuzela vlast u Kijevu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN.


 
06.58 - Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski sazvao je Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu i objavio ratno stanje na cijeloj teritoriji zemlje. Kako je naveo, ruska vojska gađa vojnu infrastrukturu Ukrajine.

06.57 - Američki predsjednik Džozef Bajden najavio je uvođenje novih sankcija Rusiji.

06.45 - Borbe se vode u DNR duž cijele kontakt linije, saopštio je portparol Narodne milicije DNR Eduard Basurin, pozivajući ukrajinsku vojsku da položi oružje.

06.40 - Američki predsjednik Džozef Bajden saopštio je da će se sastati sa liderima G7. SAD i saveznici će pogoditi Rusiju novim teškim sankcijama, a Amerika će nastaviti da pruža pomoć i podršku Ukrajini i njenom narodu.

5.38 - En-Bi-Si, pozivajući se na savjetnika ministra policije Ukrajine, javlja da su se ruski padobranci iskrcali u Odesu.

5.36 - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da najoštrije osuđuje ruski napad na Ukrajinu koji predstvlja rizik za nebrojene žrtve, prenosi Rojters.

 - Stojimo uz narod Ukrajine, u ovo teško vrijeme, NATO će učiniti sve da zaštiti i odbrani naše saveznike - rekao je Stoltenberg.

5.31 - Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski saziva hitnu sjednicu Saveza bezbjednosti zemlje.

5.25 - U Donjecku i Luganjsku odjekuju eksplozije i čuje se artiljerijska paljba, javlja dopisnik Sputnjika.

5.08 - Napadi krstarećim raketama

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je "u toku napad krstarećim i balističkim projektilima".

5.02 - Ukrajinski mediji javljaju, ekslplozije se čuju u Kijevu, Kramatorsku, Harkovu, Odesi Berdjansku, kao i u području kijevskog aerodroma Borispolj.

4.50 - Bajden je upozorio Rusiju na "dalje posljedice" nakon pokretanja specijalne vojne operacije u Donbasu

4.03 - Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je specijalnu vojnu operaciju u Donbasu.

3.30 - Na zahtjev Ukrajine vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti.

3.23 - Letovi civilnih aviona u vazdušnom prostoru Ukrajine ograničeni su zbog mogućih prijetnji po avijaciju, navedeno je iz podataka sistema za upozorenje NOTAM.

2.20 - Blinken očekuje da Rusija krene u akciju prije zore.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je televizijskoj mreži En-Bi-Si da očekuje "početak ruskog napada prije isteka noći", ali da "još uvijek vidi šansu" da se takav scenario izbjegne.

- Čini se da je sve spremno za ozbiljnu rusku akciju protiv Ukrajine - rekao je Blinken.

1.27 - Ukrajinske snage granatirale su Donjeck. Ispaljeno je 10 mina kalibra 120 milimetara zabranjenih Minskim sporazumima, saopštila je DNR.

01.09 - Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastaće se noćas na hitnoj sednici zakazanoj na zahtjev Ukrajine, potvrđeno je u sjedištu svjetske organizacije.

Gotovo istovremeno, Pentagon je saopštio da su ruske snage, raspoređene na granici Ukrajine, spremne za pokret.

00.00 - Ukrajina proglasila vanredno stanje.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: