Ukrajina: Nema promjena u nivoima radijacije; NATO danas o odgovoru na krizu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Ukrajina: Nema promjena u nivoima radijacije; NATO danas o odgovoru na krizu

Izvor: RTRS | Datum:04.03.2022.

Borbe ruskih i ukrajinskih snaga ušle su u deveti dan. Požar kod nuklearne elektrane Zaporožje, najveće u Evropi, ugašen je, objavile su ukrajinske vlasti. U Briselu bi danas trebalo da bude održan sastanak ministara spoljnih poslova zemalja NATO o odgovoru na ukrajinsku krizu.


 

Pregovarači Moskve i Kijeva postigli su sinoć dogovor o zajedničkom obezbjeđivanju humanitarnih koridora za evakuaciju civila. U okviru dogovora postoji i mogućnost obustave vatre tokom evakuacije.

09.12 - Orban: Sankcije Rusiji mač sa dvije oštrice

08.46 - Prema podacima mađarskih vlasti, do sada je u tu zemlju ušlo 120.000 izbjeglica iz Ukrajine. Oni dolaze organizovano, a u Budimpešti ih očekuje prihvat od strane vladinih i nevladinih organizacija. 

08.45 - Ruska ambasada u SAD zatražila je zvanično objašnjenje od Bijele kuće zbog izjave senatora republikanca Lindzija Grejema, koji je pozvao vladine zvaničnike da ubiju ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Grejem, koji je i član Odbora za budžet Senata, postavio je pitanje na Tviteru, da li u Rusiji postoji Brut ili "uspješniji pukovnik Štaufenberg", misleći na rimskog političara i njemačkog oficira, koji su bili umiješani u atentat na Julija Cezara i pokušaj ubistva Adolfa Hitlera.

08.38 - Oko 624.500 ljudi prešlo je u Poljsku iz Ukrajine od početka ruske intervencije 24. februara, saopštila je poljska granična služba.

Samo u četvrtak je u Poljsku ušlo oko 99.200 ljudi, navodi Rojters.

08.31 - Trifković: Od sankcija Rusiji najviše štete imaće Evropa

08.24 - Broj stanovnika Donbasa koji su evakuisani u Rusiju premašio je 166.000 od 18. februara, saopštile su regionalne bezbjednosne agencije. Samo u posljednja 24 časa granicu je prešlo oko 24.000 ljudi.

07.15 - SAD: Nema povećane radijacije, reaktori se bezbjedno gase

Nema indikacija o povećanom nivou radijacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje, saopštila je ministarka energetike SAD Dženifer Grenholm.

Izjavila je da su reaktori u nuklearki obezbijeđeni čvrstim zaštitnim strukturama i da se "bezbjedno gase".

07.10 - Nove američke sankcije protiv Moskve biće ukinute kada Rusija prekine specijalnu operaciju u Ukrajini, saopštila je zamjenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland.

 07.05 - Rusko telekomunikaciono nadzorno tijelo ograničilo je pristup Bi-Bi-Si-jevom servisu na ruskom jeziku, kao i Radiju Slobodna Evropa i mediju Meduza, javlja agencija Ria Novosti.

07.04 -Ključna oprema u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožja nije oštećena u požaru i nema promjene u nivoima radijacije, saopšteno je iz Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Ukrajina je nešto ranije saopštila da je elektrana granatirana.

- Ukrajinske regulatorne vlasti saopštile su da požar nije oštetio "ključnu" opremu i da je osoblje elektrane preduzelo preventivne mjere. Nema promjene u nivoima radijacije u elektrani - navodi se u saopštenju.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: