Crna Gora dobila novu vlast na čelu sa Dritanom Abazovićem | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Crna Gora dobila novu vlast na čelu sa Dritanom Abazovićem

Izvor: hercegovinapress | Datum:29.04.2022.

Crna Gora je danas drugi put u dvije godine dobila novu vladu, ovaj put manjinsku čiji je premijer Dritan Abazović iz koalicije „Crno na bijelo“.

Parlamentarci su nakon duže rasprave odlučili podržati formiranje vlade koja ima 18 ministara, dva ministra bez portfelja i četiri potpredsjednika. Osim Abazovićeve koalicije, u manjinskoj vladi bit će ministri iz SDP-a, prosrpske Socijalističke narodne partije (SNP) te iz stranaka Bošnjaka i Albanaca.

Formiranje vlade podržala je do 2020. vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) na čijem je čelu predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. On je nekoliko puta najavio da će DPS dati podršku.

Preostale prosrpske stranke, prije svega Demokratski front (DF), koji je bio vladajući u posljednje dvije godine, nezadovoljni su odlukom o novoj izvršnoj vlasti, jer smatraju da ona ne odražava izbornu volju iz 2020. Zbog toga su i organizovali proteste.

Abazović je bio ključan za formiranje vlasti prije dvije godine, njeno rušenje i stvaranje nove vladajuće koalicije. Odlukom da 2020. koalira sa prosrpskim strankama okončana je dugogodišnja vladavina DPS-a. Nesuglasice u koaliciji, vladi čiji je premijer bio Zdravko Krivokapić su navele Abazovića da istupi iz nje te da krene u formiranje nove vlade.

Klidž


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: