Izabrano pet novih članica Savjeta bezbjednosti UN | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Izabrano pet novih članica Savjeta bezbjednosti UN

Izvor: RTRS | Datum:10.06.2022.

Države članice UN izabrale su danas pet zemalja koje će ući u sastav Savjeta bezbjednosti, a to su Ekvador, Japan, Malta, Mozambik i Švajcarska.


 
Savjet bezbjednosti UN           Foto: Screenshot/YouTube


Dobijanje mjesta u Savjetu bezbjednosti UN, koji ima 15 članica, velika je stvar za mnoge zemlje, jer im daje priliku da se izjašnjavaju o pitanjima od značaja za međunarodni mir i bezbjednost.

Uz sukob u Ukrajini, ostale teme kojima se ovo tijelo bavi u posljednje vrijeme su Sirija, Jemen, Mali i Mjanmar, kao u nuklearna prijetnja od Sjeverne Koreje i Irana, te napadi ekstremističkih grupa poput "Islamske države" i "Al kaide".

Rezultati glasanja u Generalnoj skupštini UN, koja ima 193 članice, pokazuju da je Ekvador dobio 190 glasova, Japan i Malta po 184, Mozambik 192, a Švajcarska 187 glasova.

Da bi država postala članica Savjeta bezbjednosti UN, mora da dobije podršku dvije trećine zemalja u Generalnoj skupštini.

Novih pet članica počinju dvogodiši mandat 1. januara, kada će zamnijeniti Indiju, Irsku, Keniju, Meksiko i Norvešku.

Mozambiku i Švajcarskoj je ovo prvo članstvo u najvišem tijelu UN, Japanu dvanaesto, Ekvadoru treće, a Malti drugo.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: