Turska će podržati ulazak Švedske i Finske u NATO | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Turska će podržati ulazak Švedske i Finske u NATO

Izvor: RTRS | Datum:29.06.2022.

Turska će na samitu NATO koji je počeo u Madridu podržati pristupanje Finske i Švedske alijansi, saopštila je kancelarija finskog predsjednika Saulija Ninistea, nakon sastanka delegacija tri zemlje.


 

Šefovi delegacija tri zemlje su nakon sastanka potpisali zajedničku izjavu u prisustvu Ninistea, švedske premijerke Magdalene Anderšon i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, javlja RIA Novosti.

Prethodno su finski mediji javili da Turska, Švedska i Finska pripremaju zajednički memorandum za rješavanje pitanja koja su sporna za Tursku u vezi s pridruživanjem dvije skandinavske zemlje NATO.

U zajedničkom memorandum se ističe posvećenost Finske, Švedske i Turske "da pruže punu podršku prijetnjama po uzajamnu bezbjednost", rekao je Niniste.

- Konkretne korake u procesu našeg pristupanja NATO dogovoriće saveznici u naredna dva dana, ali ta odluka je sada neizbježna - dodao je.

Šef NATO Jens Stoltenberg rekao je da je uvjeren da će Finska i Švedska uspkešno da se pridruže NATO nakon potpisivanja trilateralnog memoranduma o razumijevanju.

- Zadovoljstvo mi je da objavim da sada imamo sporazum koji otvara put Finskoj i Švedskoj za ulazak u NATO. Turska, Finska i Švedska su potpisale memorandum koji se bavi zabrinutošću Turske, uključujući izvoz oružja i borbu protiv terorizma - rekao je Stoltenberg obraćajući se novinarima u Madridu nakon potpisivanja memoranduma.

Švedska i Finska su se na pregovorima u Madridu obavezale da će odustati od politike embarga protiv turske odbrambene industrije, rečeno je za RIA Novosti u kabinetu predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Turska je potvrdila podršku politici otvorenih vrata NATO i izrazila podršku pozivu da se Finska i Švedska priključe alijansi u Madridu.

Finska i Švedska su 18. maja podnijele prijave generalnom sekretaru NATO za ulazak u alijansu.

Turska, koja je članica NATO, do sada je blokirala njihove prijave smatrajući da dvije zemlje imaju previše blag stav prema organizacijama poput Radničke partije Kurdistana, koja je vodila 38-ogodišnju pobunu protiv Turske, tokom koje su desetine hiljada ljudi stradale.

Trilateralni memorandum ne sadrži imena lica za izručenje

U trilateralnom memorandumu koji su Turska, Finska i Švedska danas potpisale, a kojim se potvrđuje turska podrška nastojanjima ovih nordijskih zemalja da se pridruže NATO-u, ne navode se imena pojedinaca za ekstradiciju, rekao je finski predsjednik Sauli Niinisto.

Niinisto je rekao novinarima da memorandum, koji će tek kasnije biti objavljen, opisuje principe izručenja u vezi sa terorizmom i ne bavi se pojedincima.

Turska je ranije blokirala kandidature Švedske i Finske za pridruživanje zapadnom vojnom savezu, optužujući ih da podržavaju grupe i pojedince koje Ankara smatra teroristima.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: