DW:"Oktobarsko iznenađenje" – Tramp se pakuje za Bijelu kuću | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

DW:"Oktobarsko iznenađenje" – Tramp se pakuje za Bijelu kuću

Izvor: B 92 | Foto: Ilustracije | Datum:02.11.2016.

Vijest da je FBI otkrio još 650.000 elektronskih pisama Hilari Klinton unijela je haos u kampanju pred same izbore.

Donald Tramp - Foto: REUTERS

"To se zove oktobarsko iznenađenje – dramatičan obrt neposredno prije izbora“, pišu njemački mediji o američkoj kampanji, a prenosi Dojče vele.

Odjednom je predizborna kampanja u Sjedinjenim Državama ponovo uzbudljiva, piše Špigel onlajn. Klintonova je u defanzivi, Trampu ide bolje.

“Tako brzo to može da ide: Prije manje od dvije sedmice Donald Tramp je Las Vegas napustio kao gubitnik. Nakon posljednjeg TV duela protiv Hilari Klinton činilo se da je njegova sudbina zapečaćena. U nedjelju se Tramp trijumfalno vratio sa starim usklikom: Uhapsite Klintonovu! Ona namjerno, voljno i sa ciljem čini krivična djela. Vijest da je FBI otkrio još nekih 650.000 elektronskih pisama unijela je haos u kampanju pred same izbore, potpuno uzdrmala Klintonovu jer je sada na njoj negativni fokus. Tako nešto se zove oktobarsko iznenađenje – dramatičan obrt neposredno prije izbora. Klintonova je sebe već vidjela kao pobjednicu. I tako u ovoj posljednjoj nedjelji pred izbore Klintonova je iscrpljena, Tramp ohrabren. Sve je još mnogo neizvesnije", piše Špigel onlajn.

Šta se desilo: Šef FBI Džejms Komi je u petak saopštio da će FBI ponovo da se bavi aferom oko privatnog imejl servera Hilari Klinton jer su se pojavili novi mejlovi koji bi mogli da budu relevantni. To je bilo sve što je on rekao. Mediji u SAD su to nazvali pravom bombom pred izbore, Klintonova je reagovala ljutito i tražila više detalja.

Mejlovi potiču iz laptopa bivšeg kongresmena Antonija Vajnera, protiv kojeg FBI vodi istragu zbog seksualnih eskapada, uključujući i mejlove koje je slao djevojčici od 15 godina. Vajnersova supruga Hjuma Ebedin koja u međuvremenu živi odvojeno od njega je bliska savjetnica Hilari Klinton. Supružnici su koristili računar zajedno.

Uz to, kako prenosi portal njemačkog javnog servisa tagesšau, izgleda da je Vikiliks potvrdio ono što je Donald Tramp više puta govorio: Hilari Klinton je pred TV debate unaprijed dobijala pitanja. “Platforma Vikiliks je objavila povjerljive mejlove Demokratske partije koji bude sumnju da je Hilari Klinton unaprijed dobijala pitanja za TV debate. 

Si-En-En je reagovao i otpustio uglednu političku analitičarku Donu Brejzil koja je sudeći po elektronskoj komunikaciji pitanja prosljeđivala ekipi Hilari Klinton. Si-En-En je saopštio da prihvatio ostavku Brezil još 14. oktobra. U ovom slučaju, riječ je o mejlovima koje Brejzilova slala šefu izbornog štaba Klintonove Džonu Podesti i drugim menadžerima kampanje koji se odnose na TV debate čiji je domaćini bio Si-En-En i u kojema je Klintonova nastupala protiv Bernija Sandersa.

Brejzil je jedna od najpoznatijih ličnosti partijskog aparata američkih demokrata. Od jula je privremeni lider te stranke, nakon što prethodna šefica morala da se povuče – takođe zbog otkrića VikiLiksa. Od jula je njen ugovor sa Si-En-En zaleđen i ona nije radila kao analitičarka.

Donald Tramp je u više navrata navodio da su Demokrate unaprijed obaviještene o pitanjima u TV debatama, ali nikada nije imao dokaze. Nova otkrića Vikiliksa su dio cijele serije objavljenih dokumenta, koji se zasnivaju na internim mejlovima hakovanog naloga Džona Podeste i teško terete izbornu kampanju demokrata. Obavještajne agencije sumnjaju da iza hakovanja stoji Rusija. Klintonova u tome vidi pokušaj da se utiče na predizbornu kampanju na njenu štetu, piše Tagesšau.

Sve to rezultira time da je prednost Klintonove u anketama sa dvocifrene spala na samo jedan procentni poen. Za nju bi trenutno glasalo 46 odsto Amerikanaca, a za Trampa 45 odsto, pokazala je anketa Vašington posta i televizijske mreže ABC. Još, dakle, ima dovoljno neopredijeljenih.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: