Delegacija EU: Odluka Šmita posljedica izostanka političkog dogovora | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Delegacija EU: Odluka Šmita posljedica izostanka političkog dogovora

Izvor: RTRS | Datum:28.07.2022.

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da EU duboko žali zbog toga što političke stranke u BiH nisu uspjele da se dogovore o usvajanju mjera koje bi obezbijedile integritet i transparentnost izbornog procesa u BiH, te da je današnja odluka Kristijana Šmita da nametne izmjene i dopune Izbornog zakona posljedica toga.


 

U saopštenju se navodi da građani BiH zaslužuju nesmetano sprovođenje izbora uz više integriteta i transparentnosti, kao i brzo formiranje zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima nakon izbora 2. oktobra.

- Korištenje bonskih ovlaštenja je krajnja mjera, takođe, i protiv nezakonitih radnji. Opsežna međunarodna supervizija načelno je nespojiva sa članstvom u EU čemu BiH teži - navodi se u saopštenju.

Iz Delegacije EU podsjećaju da je Evropski savjet nedavno jasno izrazio stav da je EU spremna prihvatiti BiH kao kandidatsku zemlju, ali da očekuje da relevantni domaći akteri u BiH preuzmu liderstvo i odgovornost za reforme u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, nametnuo je danas odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se odnose na, kako je rekao, paket transparentnosti izbora, te naglasio da "ne dopušta ratnohuškačku retoriku".


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: