Lideri SAD, Njemačke, Francuske i Britanije pozvali na vojnu uzdržanost oko nuklearne elektrane Zaporžje | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Lideri SAD, Njemačke, Francuske i Britanije pozvali na vojnu uzdržanost oko nuklearne elektrane Zaporžje

Izvor: RTRS | Datum:22.08.2022.

Lideri SAD, Njemačke, Francuske i Britanije pozvali su na vojnu uzdržanost u oblasti oko nuklearne elektrane Zaporžje i na što skoriju posjetu stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju ovom postrojenju, saopšteno je iz njemačke Vlade.


 
Nuklearna elektrana Zaporožje    (foto:EPA-EFE/SERGEI SUPINSKY)


U saopštenju se navodi da je njemački kancelar Olaf Šolc danas razmijenio mišljenja o međunarodnoj situaciji sa predsjednicima SAD Džozefom Bajdenom i Francuske Emanuelom Makronom i britanskim premijerom Borisom Džonsonom.

Dodaje se da su se lideri dogovorili da će se podrška Ukrajini nastaviti.

Osim toga, razgovarali su o situaciji na Bliskom istoku, kao i o pregovorima o nuklearnom sporazumu sa Iranom.

Rusija je 19. avgusta u Savjetu bezbjednosti UN podijelila pismo u kojem su opisane provokacije ukrajinskih snaga oko nukelarnog postrojenja Zaporožje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u ranijem razgovoru sa Makronom govorio o riziku od katastrofe zbog ukrajinskog granatiranja nuklearnog postrojenja Zaporožje.

Oba lidera su ukazali na važnost slanja misije IAEA u postrojenje što je prije moguće što bi omogućilo vršenje procjene situacije, a ruska strana je potvrdila svoju spremnost da pruži neophodnu pomoć inspektorima.

Nuklearna elektrana Zaporožje, koja se nalazi na lijevoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodar, najveća je nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. 


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: