Bajden: SAD će vojno braniti Tajvan u slučaju napada Kine | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Bajden: SAD će vojno braniti Tajvan u slučaju napada Kine

Izvor: RTRS | Datum:19.09.2022.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da bi SAD branile Tajvan u slučaju invazije Kine, što je njegova "najeksplicitnija izjava" dosad po tajvanskom pitanju i izvjesno je da će to naljutiti Peking, ocijenio je Rojters.
 


Džozef Bajden (Foto: EPA/Pete Marovich/POOL/ilustracija)


U intervjuu za CBS mrežu u nedjelju, upitan "da li bi američke snage branile demokratsko ostrvo koje Kina smatra svojim", Bajden je odgovorio potvrdno.

- Da, ukoliko bi došlo do napada bez presedana - poručio je Bajden.

Upitan da pojasni da li je htio da kaže da će, za razliku od Ukrajine, američke snage - Amerikanci i Amerikanke - braniti Tajvan u slučaju kineskog napada, on je ponovio "da".

Rojters podsjeća da su se SAD dugo držale politike "strateške dvosmislenosti" i nisu jasno davale odgovor da li će vojno odgovoriti u slučaju napada na Tajvan.

Portparol Bijele kuće je rekao da se američka politika prema Tajvanu nije promijenila.

- Predsjednik je ovo rekao i ranije, pa i tokom gostovanja u Tokiju ove godine. Jasno je stavio do znanja da se naša politika prema Tajvanu nije promijenila. To ostaje isto - poručio je portparol.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo zahvalnost Bajdenu što je ponovio američku čvrstu posvećenost bezbjednosti Tajvana.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: