Sastanak Putina i Erdogana u Astani | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Sastanak Putina i Erdogana u Astani

Izvor: RTRS | Datum:13.10.2022.

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, počeli su razgovore u Astani, saopštila je kancelarija turskog lidera.
 


Putin i Erdogan (Foto: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV/KREMLIN)


Oba predsjednika učestvuju na 6. samitu o saradnji i izgradnji povjerenja u Aziji, koji se održava u prestonici Kazahstana.

Iz Kremlja je ranije saopšteno da se očekuje da će predsjednik Turske na sastanku sa ruskim liderom zvanično izložiti Vladimiru Putinu posljednje inicijative Ankare po pitanju rješavanja situacije u Ukrajini.

- Održaće se važan sastanak. To je sastanak sa Erdoganom. Podsjetiću na posredničku ulogu Turske. Ankara pokušava i prilično uspješno igra takvu ulogu u kontekstu pitanja povezanih sa Ukrajinom. Sada mnogi govore da su Turci spremni da iznesu i druge inicijative u kontekstu rješavanja ukrajinskog sukoba - rekao je juče pomoćnik predsjednika Rusije Jurij Ušakov.

On je precizirao da mediji pišu o nekoliko inicijativa. Uglavnom se govori o prijedlogu Turske da odigra posredničku ulogu i da organizuje moguće pregovore strana na svojoj teritoriji - u Istanbulu ili Ankari.

- Mislim da se može očekivati da će Erdogan i zvanično iznijeti te prijedloge kojih je sve više u medijima. Tamo se pominju različiti formati: Rusija, SAD, vodeće zemlje zapadne Evrope. Ali to za sada nije ništa više od medijskih vijesti. Sve ide ka tome da Turci neće propustiti svoje prilike i da će nešto predložiti - smatra pomoćnik ruskog predsjednika.

Podsjetimo, prošle sedmice kolumnista lista "Milijet" Ozaj Šendir saopštio je da je Ankara uputila prijedlog Vašingtonu da organizuje dijalog zapadnih zemalja sa Rusijom. Riječ je, između ostalog, o Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Po riječima novinara, SAD su pozitivno prihvatile tu ideju.

Ušakov je takođe podsjetio da se Turska principijelno ne pridružuje zapadnim sankcijama protiv Rusije, što daje podsticaj trgovinsko-ekonomskoj saradnju dvije zemlje.

Trgovinski promet između dvije zemlje 2021. godine porastao je za 57 odsto i dostigao je 33 milijarde dolara, a u periodu od januara do jula ove godine skočio je za još 80 odsto, saopštio je Ušakov.

Gasni hab u Turskoj

Jedna od tema razgovora mogla bi da bude inicijativa ruske strane za stvaranje gasnog haba u Turskoj.

Naime, predsjednik Rusije juče je najavio da bi Rusija mogla da premijesti izgubljeni obim tranzita preko "Sjevernih tokova" u region Crnog mora, stvaranjem najvećeg "gasnog haba" u Turskoj radi snabdevanja Evrope, ako za to budu zainteresovani ruski partneri.

- Izgubljeni obim tranzita preko "Sjevernih tokova" koji prolaze po dnu Baltičkog mora, mogli bismo premjestiti i u region Crnog mora, tako da to postane glavna maršruta za isporuke našeg goriva i prirodnog gasa u Evropu preko Turske, stvaranjem u Turskoj najvećeg gasnog haba za Evropu, ako su, naravno, za to zainteresovani naši partneri - najavio je Putin.

Situacija u Siriji

Turski medij javljaju da Erdogan namjerava sa Putinom da razmotri situaciju u Siriji.

- Očekuje se da predsjednik Erdogan razgovara sa Putinom o konfliktu u Ukrajini, naporima Turske po pitanju koridora za isporuke žita, ali i o situaciji u Siriji - objavila je TV TRT.

Putin i Erdogan su se prethodno sastali na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu 16. septembra.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: