Kina upozorila NATO | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Kina upozorila NATO

Izvor: RTRS | Datum:23.11.2022.

 Kina je danas pozvala NATO da "ne izlazi iz svojih geografskih parametara", dodajući da se Sjevernoatlantska alijansa "širi od kraja Hladnog rata".
 
 

- Kao regionalna organizacija, NATO treba da ostane u okviru svojih geografskih parametara i ne treba da pokušava da nametne pravila koja mu odgovaraju ili da pokušava da proširi ili čak pređe određene granice - rekao je na konferenciji za novinare Džao Liđijan, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

On je optužio NATO da "povećava broj intervencija u nizu civilnih domena, uključujući klimatske promjene, infrastrukturu, tehnološke inovacije, lance snabdijevanja, zdravstvo i energiju".

- NATO je prekoračio svoju klauzulu o kolektivnoj odbrani u domene interneta i svemira, čime bi trebalo da se bave UN i specijalizovane međunarodne institucije - dodao je kineski zvaničnik.

Kinezi su reagovali na izjavu generalnog sekretara NATO-a

Kinesko ministarstvo je tako odgovorilo na izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je u ponedjeljak u Španiji rekao da "saveznici diverzifikuju snabdijevanje" i dodao da je to "dobro za njihovu bezbjednost".

- Otpornost i zaštita naših društava i infrastrukture su sada veoma visoko na agendi NATO-a - rekao je Stoltenberg, misleći na novi strateški koncept NATO-a, koji je predstavljen na samitu Alijanse ranije ove godine u Madridu.

- Naš trenutni strateški koncept se bavi izazovima koje Kina postavlja za našu bezbjednost, naše vrijednosti i interese. Dio toga je svijest o tome koliko se Kina približava i pokušava da kontroliše kritične delove naših društava - rekao je Stoltenberg.

Kinesko upozorenje

Ali Kina je danas rekla da je "razvoj globalnog industrijskog lanca snabdijevanja rezultat ne samo zakona tržišta već i poslovnih odluka".

- Kina je posljednjih godina razvila zdravu saradnju, zasnovanu na principima ravnopravnosti, u relevantnim oblastima i sa kompanijama i državama iz različitih regiona, uključujući članice NATO-a, što je bilo obostrano korisno. Uvođenje ideoloških razlika u ekonomsku i trgovinsku saradnju i povlačenje linija razgraničenja zasnovanih na vrijednostima nije u interesu međunarodne zajednice i moglo bi biti kontraproduktivno - rekao je Džao.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: