Šta je Milorad Dodik poručio u pismu Kristijanu Šmitu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Šta je Milorad Dodik poručio u pismu Kristijanu Šmitu

Izvor: Trebinje Live | Datum:14.09.2023.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, poslao je otvoreno pismo Kristijanu Šmitu, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

Dodik je ustvrdio da poštuje međunarodnu zajednicu, iako se često nije slagao s njenim odnosom prema RS, Dejtonski sporazum i Ustav BiH, za koje je dodao da su ih napisale SAD s partnerima, kao i međunarodne ugovore, pravila i procedure. Ali, kako je istakao, ne poštuje Šmita jer nije izabran u skladu s procedurom iz Aneksa 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Vi ste je prekršili. Vi niste imenovani shodno toj proceduri. Vi niste visoki predstavnik. Vi ne predstavljate međunarodnu zajednicu u BiH, ne predstavljate strane potpisnice Aneksa 10, Vi ne predstavljate nikoga. Visoki predstavnik je bio gospodin Incko. Bio je gospodin Lajčak. Bio je gospodin Petrič. Karl Bilt. I da ne nabrajam dalje, oni su izabrani i imenovani. Vi niste", napisao je Dodik.

Šmita je ponovo optužio da se lažno predstavlja i tako kompromituje međunarodnu zajednicu i njemački narod.

"Istovremeno ponižavate i Srbe i Bošnjake i Hrvate i sve ostale koji žive u BiH, otimajući pravo predstavnicima koje su oni izabrali da kao jedini ovlašćeni donose zakone. Pretvarate BiH u koloniju, umjesto Parlamentarne skupštine Vi donosite zakone, a onda namećete Zakon koji štiti Vas, a sankcioniše one koji se protive Vašem bezakonju. Došli ste neovlašćeno u BiH i prijetite. Danas prijetite meni, sutra ćete tući građane na ulicama Sarajeva jer Vam se ne sviđa kako vas gledaju", napisao je Dodik.

Istakao je da Šmit ne može proći ni u Ujedinjenim nacijama, ni u BiH.

"Džaba Vam Marfi i njegove frustracije. Džaba Vam nadmenost i prijetnje, lažno junačenje. Nećete proći! Umjesto što prijetite, obezbijedite potvrdu o izboru od strana potpisnica Aneksa 10. i relevantnu rezoluciju o imenovanju od strane Savjeta bezbjednosti UN-a. Ako ne znate, sjedište Savjeta bezbjednosti UN-a je na Ist riveru u Njujorku u onoj velikoj zgradi", poručio je Dodik.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: