Vučić: Jedina želja Kurtija je da nas uvede u sukob sa NATO; Stradala trojica Srba (VIDEO) | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Vučić: Jedina želja Kurtija je da nas uvede u sukob sa NATO; Stradala trojica Srba (VIDEO)

Izvor: rtrs | Datum:24.09.2023.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ono što se događa na sjeveru Kosova i Metohije najteži trenutak za Srbiju od 2004. godine. Istakao je da je glavni krivac za sve što se dešava na premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurtija, te da je jedina njegova želja da Srbiju uvede u sukob sa NATO-om. Poručio je da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo.

Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo

Predsjednik Srbije je poručio Prištini da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo.

- I da nas sve pobijete, nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo. Nakaradnu tvorevinu koju ste pravili bombardovanjem i svim mogućim lažima - istakao je on.

Komentarišiću današnje poruke međunarodne zajednice, Vučić je rekao da im je licemerje srednje ime.

- To je suština, pritisak na Srbiju dok ne priznamo Kosovo, ali nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo, i razgovaraćemo uvijek, uvijek smo spremni na razgovore - poručio je on.

 

Formirati SZO; Pozivam narod na mir i uzdržanost

Vučić je pozvao međunarodnu zajednicu da se ZSO ofrmira, da na sjeveru Kosova Srbi budu policajci jer je to jedini način, kako je rekao, da ili Srbi ne budu protjerani ili da ne bude više sukoba.

- Pozivamo naš narod na mir i uzdržanost, molimo ih za to i molimo ih da vjeruju svojoj državi. Naše je da iscrpimo sve što možemo da ne dođe do većeg krvoprolića, da pokušamo da sačuvamo mir. Moja molba za sve je da budemo dovoljno pametni i da mi budemo ti da donosimo odluke ma koliko teške bile - rekao je Vučić.

Istakao je da je danas zasjedao i Savjet za nacionalnu bezbjednost i da će odluke donositi pažljivo i temeljno i sa ti odlukama izaći pred narod na KiM.

Jedini krivac za sve što se dešava oko KiM je Aljbin Kurti

Predsjednik Srbije kaže da je jedini krivac za sve ono što se danas dešava na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti.

- On je jedini čovjek koji želi rat. Jedinu želju koju on ima jeste da nas uvuče u sukob sa NATO-om - poručio je Vučić.

Podsjetio je da je Kurti suprotno Briselskom sporazumu smijenio Đurića, nije sproveo ZSO, te ostavio ljude da moraju da brinu sami i sve vrijeme provocirao i provocirao. Nikakva prava, kaće Vučić, nije na to imao.

Stradala trojica Srba

- Prema našim informacijama stradala su trojica Srba sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, a da nije bilo neophodno da budu likvidirai, dvojica su teško ranjena i postoji bojazan da je i četvrto lice stradalo, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako kaže Srbi su se pobunili jer više ne žele da trpe teror premijera privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurtija.

- Od februara su 62 puta koristili kosovsku policiju protiv Srba. 22 ekslatarona napada i preko 40 poteza usmereni prema Srbima - istakao je Vučić te rekao da ni na jedan način ne pravda ubistvo albanskog policajca.

Prema njegovim riječima desetine Srba su za više od sat vremena bili potpuno okruženi i desio se brutalan napad na njih.

Grupa Srba sa KiM noćas postavila dva kamiona kao barikade u Banjskoj

- Trebalo nam je mnogo vremena da sami ispitamo šta se dogodilo na Kosovu i Metohiji, šta se zbivalo jutros tokom prepodneva i popodneva, da bismo mogli da saopštimo istinu ljudima i pripremimo teren za donošenje odgovarajućih odluka - rekao je Vučić.

Istakao je da je noćas oko 2.46, grupa Srba sa Kosova i Metohije, postavila dva kamiona kao barikade u Banjskoj na sjeveru Kosova i Metohije. Zatim, dodaje Vučić, dolazi tzv.kosovska policija koja pokušava da ukloni te barikade, tu dolazi do sukoba sa Srbima koji su barikade postavili i u tom sukobu je ubijen policajac i ranjeno još jedno lice.

- U 8.57, administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni. Pucnjave i okršaji i dalje traju. U 10.15, albanske vlasti saopštavaju da su četiri opštine na sjeveru zona antiterorističke operacije - rekao je Vučić i istakao da je u Briselu i Njujorku upozoravao da do ovoga može da dođe.
 


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: