BiH se pridružila izjavi EU o osudi ruske agresije na Ukrajinu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

BiH se pridružila izjavi EU o osudi ruske agresije na Ukrajinu

Izvor: srpska cafe | Datum:22.01.2024.

Bosna i Hercegovina danas se pridružila grupi zemalja članica UN-a u zajedničkoj izjavi kojom se “osuđuje agresija Ruske Federacije na Ukrajinu i poziva na povlačenje ruskih snaga sa teritorije te zemlje”.


Stalni predstavnik Ukrajine pri UN Sergej Kislitsa objavio je sadržaj izjave kojoj su se pridružile:

Albanija, Australija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kanada, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Italija, Japan, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Maršalova ostrva, Monako, Crna Gora, Holandija, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Norveška, Poljska, Portugal, Republika Moldavija, Republika Koreja, Rumunija, San Marino, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

Kako se može vidjeti, Srbija se nije pridružila ovoj izjavi.

– Naglašavamo licemjerje Ruske Federacije u sazivanju još jednog sastanka Savjet bezbjednosti UN zbog kritike zakonitog prenosa oružja Ukrajini, koji se vrši u podršci inherentnom pravu Ukrajine na samoodbranu, kako je reflektirano u Članu 51 Povelje UN.

Današnji sastanak predstavlja još jedan pokušaj Ruske Federacije da odvrati pažnju od svog rata agresije protiv Ukrajine i intenzivirane kampanje sistemskih zračnih udara koji ubijaju civile i uništavaju ključnu infrastrukturu – stoji u izjavi.

Ponovili su odlučnu osudu agresije Ruske Federacije protiv Ukrajine, što predstavlja očito kršenje Povelje UN-a.

– Potvrđujemo našu nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar međunarodno priznatih granica. Dok se Ukrajina trudi braniti svoje civilno stanovništvo, Ruska Federacija ubija ukrajinski narod oružjem nabavljenim iz drugih zemalja.

Osuđujemo nastavak vojne podrške ratu agresije Rusije, uključujući od strane Irana, Bjelorusije i DNRK, i nastavljamo apelirati na sve zemlje da ne pružaju oružje i vojnu opremu, uključujući rakete i bespilotne letjelice ili drugu podršku ruskom ratu agresije – dodaje se u izjavi.

Dodali su da to uključuje i kršenja embarga UN-a na oružje za Demokratsku Narodnu Republiku Koreju, donesenog kroz niz rezolucija Savjet bezbjednosti.

 

– Pozivamo DNRK i Rusiju da se pridržavaju tih rezolucija Savjet bezbjednosti, i izražavamo zabrinutost da korištenje balističkih raketa iz DNRK pruža DNRK dragocjene uvide u tehničke sposobnosti svojeg oružja. Dodatno, postoje jasni dokazi o nezakonitim transferima naoružanih iranskih bespilotnih letjelica Ruskoj Federaciji dok su bila na snazi ograničenja koja zabranjuju takve transfere prema rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a 2231.

Rusija je ponovljeno koristila ove bespilotne letjelice u napadima na ključnu infrastrukturu, uključujući silose za žitarice, energetske objekte i stambene zgrade u Ukrajini – stoji u izjavi.

Naglasili su da akcije Ruske Federacije podrivaju vjerodostojnost rezolucija Savjet bezbjednosti, narušavaju globalni režim nerasprostranjenja, povećavaju regionalne napetosti i ugrožavaju sve.

– Pozivamo sve članice UN-a, uključujući Rusku Federaciju, da u potpunosti implementiraju relevantne rezolucije Savjet bezbjednosti. Moramo osigurati odgovornost za teška kršenja međunarodnog prava počinjena na teritoriju Ukrajine i osigurati pravdu za sve žrtve te spriječiti buduće zločine.

Pozivamo Rusku Federaciju da zaustavi svoj rat agresije i odmah povuče svoje trupe s teritorija Ukrajine unutar međunarodno priznatih granica – zaključuje se u zajedničkoj izjavi.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: