Vasilij Nebenzja: Njemačka je sponzor, a ona nema nikakvo moralno pravo da pominje riječ genocid i da drži pridike drugima | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Vasilij Nebenzja: Njemačka je sponzor, a ona nema nikakvo moralno pravo da pominje riječ genocid i da drži pridike drugima

Izvor: radio Trebinje | Datum:23.05.2024.

Rezolucija o Srebrenici nije doneta onim brojem glasova kojem su se sponzori nadali, bilo je više glasova uzdržanih i protiv nego za, rekao je ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Generalne skupštine.

„Usvajanje rezolucije je žalosna stranica u istoriji Generalne skupštine UN", istakao je Nebenzja.

On je rekao da su autori doveli ostale u zabludu tvrdeći da će dokument dovesti do pomirenja, a prikrili su činjenicu da nema saglasnosti tri entiteta u BiH. Cilj je da se demonizuje jedan narod bivše Jugoslavije i da se potkopa Dejtonski sporazum, stoga ne čudi što se taj sporazum uopšte ne spominje u nacrtu rezolucije, naglasio je Nebenzja.

Govoreći o tome ko su sve sponzori rezolucije, on je rekao da su čak i Holanđani imali hrabrosti da to urade iako su njihovi mirovnjaci imali sramnu ulogu u tom događaju.

"Nemačka je sponzor, a ona nema niakkvo moralno pravo da pominje reč genocid i da drži pridike drugima", rekao je ruski ambasador.

Inicijatori rezolucije podstiču BiH na konfrontaciju, istakao je on, dodajući da je cilj usvojene rezolucije podrivanje Dejtonskog sporazuma. Utisak je da ljudi iz Bosne nikada neće da se pomire i smatramo da je ovo pretnja po mir u zemlji i regionu u celini, ocenio je Nebenzja.

„Šta su dobili rezolucijom? To je samo Pirova pobeda", zaključio je ruski ambasador.

On je pre obrazloženja toga kako je glasala Rusija skrenuo pažnju predsedavajućem da je predstavio Aleksandra Vučića kao "uvaženog predstavnika Srbije".

"On nije uvaženi predstavnik, već predsednik Srbije. Molim vas da to priznate i uvažavate", rekao je Nebenzja.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: