Ambasada Rusije: Statistička prednost u broju glasova nije kriterijum istine | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Ambasada Rusije: Statistička prednost u broju glasova nije kriterijum istine

Izvor: RTRS | Datum:24.05.2024.

Sjednica Generalne skupštine UN, uzimajući u obzir sve poznate okolnosti, kao što su prije svega zanemarivanje međunarodnog prava i odsustvo unutrašnjeg konsenzusa o rezoluciji o Srebrenici, jeste poraz za BiH koji ne samo da udaljava pomirenje, već unosi još veću destabilizaciju i potkopava jedinstvo cijele međunarodne zajednice, ocijenili su iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

U komentaru dostavljenom Srni povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici, ističe se da statistička prednost u broju glasova nije kriterijum istine.

Sjednica Generalne skupštine UN je otkrila produbljivanje raskola u međunarodnoj zajednici, potvrdila je da globalna većina ne prihvata zapadne narative, naveli su iz Ambasade.

- Sjednica nas je podsjetila na situaciju sa "izglasavanjem" nelegitimnog visokog predstavnika u BiH, kada su zapadni članovi Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mirovnog sporazuma, kao i članovi koji su im se pridružili, izdajnički prekršili ustaljenu praksu i "progurali" građanina Njemačke posredstvom prividne većine - podsjećaju iz ruskog diplomatskog predstavništva.

Iz ruske Ambasade upozoravaju da to nosi opasnost ne samo za mirovni proces u BiH, već i za cijeli region.

- Bili smo u pravu. Štaviše, ozbiljno je potkopano jedinstvo i cijele međunarodne zajednice - ističe se u komentaru.

U sličnim, izuzetno osjetljivim pitanjima, dodaju, statistička dominacija nije znak istinitosti.

A naročito, ukazali su, pod vođstvom "civilizovanih" zapadnih neokolonijalista, koje ne možemo da kvalifikujemo ništa drugo nego kao udruženi zločinački poduhvat, koji djeluje isključivo posredstvom sankcija, prijetnji, ucjena za postizanje svojih sebičnih namjera.

Sa ove tačke gledišta, nažalost, rezolucija Generalne skupštine UN ne nagovještava BiH ništa dobro, konstatuje Ambasada Rusije.

- Glavni cilj u BiH jeste međunacionalno pomirenje. Ovaj cilj moguće je postići isključivo putem unutrašnjeg dijaloga -ponovili su u ruskoj Ambasadi.

Generalna skupština UN usvojila je antisrpsku rezoluciju o Srebrenici za koju su glasale 84 države od ukupno 193 članice UN. Na glasanju je 87 država bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale, što čini 109 zemalja koje nisu podržale taj sporni dokument.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsjedništa BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: