Napadom na Bastilju počela Francuska revolucija – 1789. godine | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Napadom na Bastilju počela Francuska revolucija – 1789. godine

Izvor: DNEVNO.RS | Foto: Ilustracija | Datum:14.07.2017.

U Francuskoj se obilježava godišnjica događaja koji je simbolički označio početak Francuske revolucije. Na današnji dan napadnuta je pariska tvrđava-zatvor Bastilja.

Ranije tog dana narod je provalio u jednu oružarnicu u Parizu i uzeo gotovo 32.000 pušaka mušketa. Problem je bio u tome što u toj oružarnici nije bilo baruta za navedeno oružje.

Bastilja je, međutim, čuvala nevjerovatnu količinu od oko 13.600 kilograma baruta. Narod se radi toga uputio prema Bastilji uz zahtjev da se tvrđava preda zajedno sa barutom. Zapovjednik Bastilje, markiz Bernard-Rene de Lanaž nije na to pristao.

Oko 13:30 na današnji dan masa je provalila u tvrđavu, pri čemu su u borbama pale i prve žrtve. Ukupno je poginulo do stotinu ljudi. Tako je počela Francuska revolucija, koja će trajati manje ili više intenzivno sljedećih 10 godina, sve do dolaska na vlast Napoleona Bonapartea.

Francuska građanska (buržoaska) revolucija započela je 1789. godine, a trajala do 1795. godine, a po nekima i do 1799. godine. Najveće dostignuće toga procesa je ukidanje feudalnih odnosa u Francuskoj i u velikom broju ostalih evropskih zemalja. Sve prijašnje revolucije imale su drukčije osobine. Ova je revolucija nešto posve radikalno, te simboliše epohu slobode od feudalnog pritiska i nepravednosti, ukidanje formi zavisnosti i neslobode ljudi.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: