Rusi uplatili 125 miliona dolara BiH | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Rusi uplatili 125 miliona dolara BiH

Izvor: Srna | Datum:08.08.2017.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda pokrenuo je danas sve potrebne zakonske i tehničke procedure na osnovu kojih će biti raspodijeljeno 125 miliona dolara koje će Vlada Ruske Federacije uplatiti po osnovu klirinškog duga na račun, koji je otvoren u Centralnoj banci BiH, saopšteno je iz Ministarstva finansija BiH.

Na osnovu obavještenja o uplati novca koja je stigla iz Centralne banke BiH, Ministarstvo finansija i trezora preduzelo je sve aktivnosti da se primjeni sporazum u skladu sa zakonskim propisima, te će sredstva od klirinškog duga biti podijeljena po unaprijed utvrđenim procentima – Federaciji BiH 58 odsto, Republici Srpska 29 odsto, institucijama BiH 10 odsto i Brčko distriktu tri odsto.

Sporazum Savjeta ministara BiH i Vlade Ruske Federacije, koji se odnosi na klirinški dug bivšeg SSSR-a, potpisan je u martu, a na snagu je stupio u junu objavljivanjem u “Službenom glasniku BiH”, čime su ispunjeni uslovi za uplatu 125 miliona dolara na račun u Centralnoj banci BiH.

Bevanda je zahvalio za saradnju Ambasadi Ruske Federacije u BiH, kolegama iz Ministarstva finansija Rusije, kao i na angažmanu Centralne banke BiH koja je u ovom procesu uspješno ispunila svoj dio obaveza.

Ministar finansija i trezora BiH izrazio je zadovoljstvo što je BiH jedina zemlja bivše SFRJ kojoj je klirinški dug isplaćen u novcu, a ne u robi, i što ni politički uticaji nisu mogli da spriječe potpisivanje sporazuma i isplatu 125 miliona dolara ruskog duga.

U sve tehničke aktivnosti u procesu uplate i prenošenja sredstava biće uključena ministarstva finansija Republike Srpske i Federcije BiH, kao i Vlada Brčko distrikta.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: