Evropski parlamentarci traže ukidanje pomjeranja kazaljki na satu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Evropski parlamentarci traže ukidanje pomjeranja kazaljki na satu

Izvor: Politika | Datum:27.10.2017.

Grupa od 70 poslanika Evropskog parlamenta zalaže se za ukidanje direktive Evropske komisije o pomjeranju kazaljki na satu dva puta godišnje zbog, kako navodi, sve više dokaza o negativnom uticaju te prakse.

Sat (Foto:Thinkstock) -

„Naučna istraživanja pokazala su da 20 odsto populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata”, istakao je Pavel Svoboda (EPP), češki poslanik koji predvodi neformalnu radnu grupu od 70 parlamentaraca okupljenih oko te inicijative.

Osim negativnog uticaja na ljudski bioritam, „pomjeranje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, više poremećaja u porodicama, kao i pada produktivnosti na radnom mestu”, rekao je Svoboda na konferenciji za novinare u EP u Strazburu.

Takođe, kako je dodao, pomjeranje sata uvedeno je sa ciljem uštede energije, ali taj cilj nikad nije ispunjen.

„Studija nepristrane službe EP za istraživanja jasno je pokazala da je ukidanje promjene vremena dobro za naših 510 miliona građana”, tvrdi češki poslanik.

Svoboda kaže da ima snažnu podršku zemalja članica, pri čemu je Poljska već učinila prve zakonodavne korake po tom pitanju, prenosi Hina.

Svoboda je najavio da će pomenuta radna grupa dati predlog rezolucije koja traži od Evropske komisije da uputi prijedlog ukidanja te prakse, te da u bližoj budućnosti očekuju glasanje o tom pitanju u EP.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: