Svjetski mediji o presudi Mladiću | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Svjetski mediji o presudi Mladiću

Izvor: Tanjug | Datum:22.11.2017.

Svjetski mediji izvijestili su da je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, ističući da je izbačen iz sudnice nekoliko minuta uoči izricanja presude, jer je uzvikivao "ovo su laži i vi ste lažovi".

Srodna slika

Rojters i AP navode da je sud UN osudio bivšeg vojnog komandata bosanskih Srba za genocid i zločine protiv čovječnosti zbog organizovanja masakra i etničkog čišćenja tokom rata u Bosni od 1992. do 1995. godine.

Američka agencija navodi da su u Lazarevu, malom selu u Srbiji u kojem je Mladić uhapšen 2011. godine, stanovnici odbacili presudu protiv njega kao pristrasnu, istakavši da ne priznaju Haški tribunal.

Vijest o izricanju presude Mladiću prenijela je i ruska agencija Tas, podsjećajući da je Mladić 16 godina bio u bjekstvu prije nego što je uhapšen u Srbiji maja 2011. godine i izručen Hagu.

Bi-Bi-Si u svom izvještaju navodi da je Mladić proglašen krivim za genocid zbog nekih od najgorih zlodjela u ratu u Bosni devedesetih, a opisuje ga kao "bosanskog krvnika" koji je "vodio brutalnu kampanju tokom rata u Bosni i koji je osuđen na doživotni zatvor zbog predvođenja trupa u najgorim zločinima u poslijeratnoj Evropi".

Navodi i da je Mladić bio "svirep u težnjama ka onom što je smatrao sudbinom srpskog naroda, videći rat kao mogućnost da se osveti za pet vjekova okupacije muslimanskih Turaka", a dodaje da je kao bjegunac uživao otvorenu podršku i zaštitu tadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

I Si-En-En je izvijestio o današnjem izricanju presude Mladiću, napominjući da je njegovo suđenje trajalo 530 dana, sa više od 500 svjedoka i skoro 10.000 dokaza, a podsjeća da ga je nekadašnji mirovni pregovarač u Bosni Ričard Holbruk opisao kao "jednu od smrtonosnih kombinacija – harizmatičnog ubicu".

Britanski Telegraf javlja da je sud u Hagu osudio Mladića po 10 od 11 tačaka na "dramatičnom vrhuncu revolucionarnih napora u cilju zadovoljenja pravde za ratove u bivšoj Jugoslaviji", napominjući da je suđenje Mladiću bilo posljednje pred zatvaranje Haškog tribunala.

Londonski dnevnik navodi i da su današnju presudu dugo čekale desetine hiljada žrtva širom duboko podijeljenog regiona, a da su se desetine njih okupile rano jutros ispred suda u Hagu, mnogi sa fotografijama najmilijih koji su ubijeni ili nestali.

Dojče vele u svom opširnom izvještaju o današnjoj presudi Mladiću napominje da on nije proglašen krivim po tački jedan – za genocid u Foči, Ključu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici, ali da jeste kriv po preostalih 10 tačaka optužnice, kao učesnik raznih udruženih zločinačkih poduhvata među kojima je onaj u Srebrenici sprovođen i genocidom.

RT prenosi reagovanje Mladićevog sina Darka nakon izricanja presude, koji je rekao da nije iznenađen jer je, kako je naveo, sud od početka potpuno pristrasan.

RT ocjenjuje da će današnja presuda vjerovatno razbuktati ogorčenost u Srbiji među onima koji smatraju da je međunarodno krivično gonjenje za zločine počinjene tokom ratova na Balkanu jednostrano i da ne privodi pravdi žrtve Albanaca i Hrvata.

Uz to, ruski kanal navodi da je Haški tribunal od 161 pojedinca gonio 94 Srba, 29 Hrvata, devet Albanaca i devet Bošnjaka, a podsjeća i da je tek nekolicina Srba oslobođena optužbi, u poređenju sa više od desetak optuženika drugih nacionalnosti.

Istovremeno, francuski Mond u svom izvještaju o presudi Mladića navodi riječi tužioca Tribunala Serža Bramerca koji ga opisuje, kao i Radovana Karadžića, kao "arhitektu politike etničkog čišćenja jednog dijela Bosne u cilju stvaranja etnički čiste srpske države".

Pariski dnevnik prenosi reagovanje visokog komesara UN za ljudska prava koji je presudu Mladiću pozdravio kao "veliku pobjedu pravde i upozorenje drugima da takvi zločini neće izmaći pravdi, ma kako bili moćni i koliko god vremena da je za to potrebno".

Haški tribunal osudio je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: