Merkel: Najveće globalne prijetnje- prisajedinjenje Krima, "ID" i ebola | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Svijet

Merkel: Najveće globalne prijetnje- prisajedinjenje Krima, "ID" i ebola

Datum:03.06.2015.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da su prisajedinjenje Krima, "Islamska država" i ebola tri najveće prijetnje po globalnu zajednicu.


- Ko bi rekao da će poslije 25 godina od okončanja Hladnog rata evropski mirovni poredak biti bačen u sumnju aneksijom Krima? Da će širenje virusa ebole destabilizovati nekoliko afričkih država ili da će na Bliskom istoku islamistička organizacija pokušati da ustanovi takozvani kalifat na teritoriji dvije države - napisala je Merkelova u japanskom listu "Jomiuri šimbun", pred održavanje samita G7 u zamku Elmau u Bavarskoj.

Ruske vlasti su u više navrata negirale optužbe za "aneksiju" Krima, jer je poluostrvo prisajedinjeno sa Rusijom nakon referenduma.

Srna

Grupa G7 je unija najnaprednijih svjetskih ekonomija Britanije, Njemačke, Italije, Kanade, SAD, Francuske i Japana.

Rusija je u sastav ove grupacije ušla 1997. godine, čime je postala G8. Međutim, isključena je prošle godine kao znak protesta što je Moskva podržala referendum na Krimu, gdje je većina stanovništva glasala za odvajanje od Ukrajine.

Lideri zemalja G7 potom su odbili da učestvuju na samitu, koji je trebalo da bude održan u Sočiju.


Kategorija: Svijet

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: