Foča: Idealni uslovi za razvoj pčelarskog turizma | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Foča: Idealni uslovi za razvoj pčelarskog turizma

Izvor: Srna | Datum:01.03.2018.

Zahvaljujući bogatoj i nedirnutoj prirodi, med sa područja Foče je vrhunskog kvaliteta i pčelari bi trebalo sve više da razmišljaju o pčelarskom turizmu, poručeno je sa današnjeg savjetovanja koje je održano u ovoj opštini.
 
 Stručnjaci Resora Vlade Republike Srpske za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi iz Trebinja održali su predavanje o pripremi pčelinjih zajednica za glavnu pašu, iskorištavanju glavne paše i o ulozi pčela u oprašivanju voća.

Jedan od predavača, Radivoje Maksimović kaže da su pčelarima date smjernice šta bi trebalo da odrade ove godine, ali i šta su trebali da urade prethodne godine.

"Prije svega, trebalo je da proizvedu kvalitetne mlade matice i da obezbijede dovoljne količine hrane. U nedostatku prirodne hrane, koja je najbolja, a to su med i polen, morali su da izvrše prihranu zajednica u julu i avgustu i da vode brigu o bolestima", navodi Maksimović, koji je i predsjednik Saveza udruženja pčelara Srpske.

On napominje da je na proljeće pred pčelarima dosta zadataka, da bi se što bolje pripremili za glavnu pašu - od proširenja pčelinjih legala, stimulativnog prihranjivanja i dodavanja oplemenjenih pogača, nastavaka i polunastavaka do sprečavanja rojenog nagona.

"To podrazumijeva da na 15 dana pred glavnu pašu pčelari imaju sedam do osam punih okvira zatvorenog legla, jer ako imamo jake paše maksimalno ćemo iskoristiti pčelinje zajednice", objašnjava Maksimović.

Prema njegovim riječima, područje opštine Foča ima idealne uslove za proizvodnju prije svega livadskog meda, ali i medljike, odnosno šumskog meda.

"Poznato je da je med sa područja Foče vrhunskog kvaliteta, jer nema zagađivača i mislim da bi trebalo razvijati pčelarski turizam kao veoma bitan sektor", poručio je Maksimović.

On je izrazio očekivanje da će ova godina biti medonosna, za razliku od prethodne koja je bila siromašna medom, jer zbog nepovoljnih vremenskih uslova nije bilo polena, pa je kod biljaka izostalo lučenje nektara.

Predsjednik fočanskog Udruženja pčelara "Polen" Jovan Ivanović kaže da je u ovoj opštini skoro 400 pčelara.

"Možda nema mnogo nas koji imamo više od 50 društava i primamo podsticaje, ali je mnogo pčelara sa 10 do 30 košnica, koji nisu obuhvaćeni podsticajima, pa bi njima opština trebalo da pruži neki vid podrške. Pčelarstvo je divna grana, od koje se može i živjeti, ako se dovoljno čovjek zainteresuje i pokaže spremnost da radi", kaže Ivanović.

On dodaje da bi trebalo organizovati i zajednička savjetovanja za pčelare i malinare da bi se spriječilo stradanje pčela za vrije tretiranja voća hemijskim sredstvima.

"Prošle godine smo imali velike gubitke pčela zbog malinara i voćara, zato što se nisu pridržavali uputstava i vršili su prskanje u danima kada su pčele van košnice", kaže Ivanović.

Na tržištu u Foči trenutno se ne može naći domaći med, a za onaj koji dolazi sa strane fočanski pčelari tvrde da nije dobrog kvaliteta.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: