Nastavljen rast javnih prihoda u RS | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Nastavljen rast javnih prihoda u RS

Izvor: Srna | Datum:02.03.2018.

Poreska uprava Republike Srpske je u prva dva mjeseca ove godine prikupila 359,3 miliona KM javnih prihoda ili za 21,7 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Poreske uprave.

Direktni porezi u prva dva mjeseca ove godine naplaćeni u iznosu od 65,4 miliona KM, što je za 5,1 milion KM ili osam odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

U ovom segmentu javnih prihoda najveći rast zabilježen je kod naplate poreza na dohodak koji je prikupljen u iznosu od 36,6 miliona KM.

Naplata poreza na dobit za dva prva mjeseca ove godine iznosila je 24,6 miliona KM ili jedan odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok je naplata poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara iznosila 1,9 miliona KM ili pet procenata više.

Povećana je i naplata poreza na nepokretnosti, koji je u prva dva mjeseca ove godine naplaćen u iznosu od 2,3 miliona KM, ili 31 odsto više nego u prva dva mjeseca prošle godine.

U prva dva mjeseca ove godine naplaćeni su dopronosi u iznosu od 224,2 miliona KM, što je za 18,4 miliona KM više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Za Fond PIO naplaćeno 127,2 miliona KM, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 80 miliona KM.

Rast naplate je zabilježen i kod doprinosa za Fond dječije zaštite.

Doprinosi za Zavod za zapošljavanje naplaćeni u iznosu od 5,3 miliona KM ili 11 odsto manje jer je Zakonom o doprinosima koji je stupio na snagu 1. januara ove godine stopa doprinosa za dječiju zaštitu povećana za 0,2 odsto, dok je istovremeno stopa doprinosa za osiguranje nezaposlenosti umanjena za isti procenat.

Kod ostalih javnih prihoda, u periodu januar-februar ove godine ostvarena je naplata od 63,2 miliona KM.

Što se tiče zaostalih obaveza po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, u prva dva mjeseca ove godine naplaćeno je oko 6,4 miliona KM.

Za prva dva mjeseca ove godine na području Republike Srpske registrovano je 198 poreskih obveznika-pravnih lica i 433 poreska obveznika-preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno 56 poreskih obveznika-pravnih lica i 166 poreskih obveznika-preduzetnika.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: