RiTE Gacko: Godinu završili sa više od 1.700.000 dobiti | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

RiTE Gacko: Godinu završili sa više od 1.700.000 dobiti

Izvor: Srna | Datum:07.03.2018.

Zavisno preduzeće Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ „Gacko“ završilo je prošlu poslovnu godinu sa pozitivnim rezultatom od 1.731.934 KM, rekao je Srni direktor RiTE „Gacko“ Boško Kozomara.

On je naveo da su ovako dobri rezultati postignuti drastičnim smanjenjem troškova poslovanja, što je dio mjera koje su sprovođene u protekle četiri godine.

Kozomara, koji je na čelo jednog od najvećih proizvođača električne energije u Republici Srpskoj došao prije nešto više od pola godine, istakao je da RiTE „Gacko“ i ove godine očekuje niz aktivnosti koje će doprinijeti da preduzeće nastavi pozitivno poslovanje.

On je naglasio da su RiTE „Gacko“ u januaru, te junu, julu, avgustu i septembru prošle godine, u vrijeme teške hidrološke situacije u Srpskoj, stabilnim radom i nesmetanim odvijanjem proizvodnog procesa obezbijedili funkcionisanje elektroenergetskog sistema i isporuku struje potrošačima.

Kozomara je dodao da je prošle godine proizvedeno 1.585 gigavat časova električne enrgije, te ostvareno rekordnih 7.685 časova rada na mreži.

Govoreći o trenutnom stanju u gatačkom gigantu, Kozomara je rekao da se proizvodnja uglja odvija otežano jer vremenske prilike ne dozvoljavaju angažovanje svih resursa u punom kapacitetu.

On je naveo da je u prošloj godini otkopano 2.715.904 tona uglja, što predstavlja ispunjenje godišnjeg plana od 98,85 odsto.

„Vlastitom mehanizacijom otkopano je 5.809.568 matara kubnih čvrste mase ili 87,41 odsto planiranih količina. Nerealizacija planiranih količina vlastitom mehanizacijom uzrokovana je lošim vremenskim uslovima u periodu septembar- decembar, kada je bilo 52 kišna dana“, istakao je Kozomara.

On je naglasio da je zaostatak u otkopavanju otkrivke nastao zbog nerealizacije planiranih količina koje je trebalo da otkopaju eksterni izvođači, kao i da je od planiranih 1.200.000 metara kubnih čvrste mase otkopano 202.000 ili 16,91 odsto.

„Razlog nerealizacije je nemogućnost zaključenja ugovora sa eksternim izvođačem na vrijeme, zbog podnesenih žalbi na predmetnu nabavku“, dodao je Kozomara.

Kada je riječ o ovogodišnjem ispunjenju plana, Kozomara je rekao da će nastojati da ispune planiranu proizvodnju, iako će biti teško jer slijedi i kapitalni remont koji će trajati dva i po mjeseca.

On je naveo da je remont planiran za 15. april, ali da će vjerovatno biti odgođen za maj ili jun, te da će radove vrijedne 20 do 30 miliona KM vršiti ruski izvođači.

„Biće angažovani i domaći izvođači, oni koji budu kvalifikovani da se uključe u taj posao, ali će ruski inženjeri voditi posao i ugrađivati originalnu opremu iz Rusije“, istakao je Kozomara.

Remontom bi radni vijek postrojenja trebalo da bude produžen za pet godina.

„Postrojenje je odradilo 182.000 radnih časova, a tehnički vijek je 200.000 časova, tako da je ostalo još nekih tri i po godine rada. Sa ovim remontom produžavamo mu nesmetan rad, bez prekida narednih pet godina“, naglasio je Kozomara.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: