Reformom uprave do investicija u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Privreda

Reformom uprave do investicija u Trebinju

Izvor: Herceg TV | Datum:08.03.2018.

Danas je u Gradu Trebinju ozvaničen početak implementacije Projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou - LIFE, koji provodi Međunarodna finansijska korporacija - IFC, članica Grupacije Svjetske banke, u saradnji sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini.

Realizacijom Projekta Gradska uprava će sa ekspertima IFC-a analizirati i predložiti mjere smanjenja administrativnog opterećenja na privredu, sa posebnim fokusom na pojednostavljenje i ubrzanje procedura, te smanjenje troškova kod registracije novih privrednika. Privrednici Trebinja će, ovim reformama, lakše, brže i jeftinije dolaziti do dozvola i rješenja potrebnih za redovno poslovanje, a rad Gradske uprave postaće još transparentniji i pristupačniji. Gradska uprava će uspostaviti i sistem evidencije investitora, te uz podršku IFC-a aktivno raditi na izradi Investicionog profila Trebinja koji će ponuditi konkretne investicione prilike i objediniti sve informacije za  investitore, uključujući skice lokacija, njihove potencijale i konkurentske prednosti, te kakvu podršku lokalne zajednice investitor može da očekuje u procesu realizacije investicije.

Poseban akcenat biće stavljen na unapređenje poslova u Odjeljenju za prostorno uređenje Grada Trebinja tj. postupaka u vezi sa izdavanjem građevinskih dozvola, gdje će se provoditi aktivnosti na uspostavljanju tzv. jednošalterskog sistema rada. U praksi će to značiti da investitor na jednom mjestu predaje zahtjev i osnovnu dokumentaciju u vezi sa samim projektom i lokacijom, a nakon toga gradska administracija postupak provodi po službenoj dužnosti, te u ime investitora pribavlja saglasnosti različitih službi nadležnih za pojedine segmente postupka i na taj način značajno rasterećuje investitora.

Međunarodna finansijska korporacija - IFC aktivno podržava proces provođenja regulatornih reformi u Bosni i Hercegovini više od 10 godina, a Projektom LIFE, u protekle 2 godine, uspješno su provedene reforme u 13 lokalnih zajednica, širom Bosne i Hercegovine. Predviđenom dinamikom projektnih aktivnosti, Grad Trebinje, zajedno sa još 7 gradova i opština, obuhvaćen je trećim krugom implementacije LIFE projekta, a koje bi se trebale okončati do kraja ove godine.


Kategorija: Privreda

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: